‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Met een WW-uitkering voortaan makkelijker vrijwilligerswerk doen

Geplaatst op 11-07-2014

Minister Asscher wil de regels verruimen voor het doen van vrijwilligerswerk.De minister wil de regels zo verruimen, dat WW'ers als vrijwilliger aan de slag mogen bij bijvoorbeeld een sportvereniging of festival als de taken die ze daar doen nu ook al door niet betaalde krachten worden uitgevoerd.

Het is nu nog zo dat het UWV een WW'er kan korten op zijn uitkering als het vrijwilligerswerk ergens in het land tegen betaling wordt gedaan. Voortaan zal het UWV niet meer naar het hele land kijken, maar naar de organisatie in kwestie. Asscher bezocht bijvoorbeeld de Amsterdamse voetbalclub JOS. Als een WW'er nu als vrijwilliger de lijnen kalkt bij JOS, verliest hij zijn uitkering, omdat een paar kilometer verderop bij Ajax datzelfde werk wordt betaald. Dat wil Asscher veranderen. Ook bij evenementen die zonder vrijwilligers niet kunnen worden gehouden worden de regels versoepeld.

Verruiming van de regels

De Tweede Kamer vroeg Asscher dit voorjaar te kijken naar een verruiming van de regels. De minister heeft samen met UWV, NOC*NSF en vrijwilligersorganisaties de mogelijkheden onderzocht. Hij benadrukt dat de WW-uitkering bedoeld is om een korte periode tussen twee banen op te vangen. Ook moet de WW'er er alles aan doen om betaald werk te vinden en het vrijwilligerswerk mag niet leiden tot verdringing van betaalde banen.

Zelfvertrouwen

Asscher vindt dat vrijwilligerswerk WW'ers zelfvertrouwen geeft. Bovendien kan het hen volgens hem helpen bij het opbouwen van een netwerk. "En het gaat om nuttig werk voor de samenleving." Hij hoopt dat de nieuwe regels begin volgend jaar ingaan.

Lees de Kamerbrief die Asscher geschreven heeft (pdf).

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI