‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Nieuw netwerk Brandveilig Leven Breda

Heldere adviezen over het werken met vrijwilligers

Geplaatst op 30-05-2016

Gemeente Breda benaderde Breda Actief met de vraag mee te denken en te adviseren bij het opzetten van een nieuw netwerk van Vrijwillig Ambassadeurs Brandveilig Leven: een team dat Bredase inwoners voorlichting geeft over brandveiligheid in en rond hun woning. Een mooie uitdaging: er was nog helemaal niets behalve de wens om Breda brandveiliger te maken met een team van vrijwilligers dat dicht bij de inwoners staat.

Regie in eigen handen

Adviseur Marije Dévény over het project: "Als adviseur van Breda Actief heb ik gemeente Breda en Brandweer Midden- en West-Brabant overtuigd om te kiezen voor een aanpak waarbij de nieuwe vrijwilligers zélf doelen stellen en een plan van aanpak maken: binnen gestelde kaders en ondersteund en gefaciliteerd door de gemeente en brandweer. Zo hebben ze de regie zelf in handen en is het ook écht een project en werkwijze die ze zelf en met elkaar bedenken en vormgeven. Dit vraagt lef en een open mind: de touwtjes loslaten en vertrouwen hebben in het proces en de kracht van de vrijwillige ambassadeurs: een spannende aanpak voor iedereen!"

Team van 12 enthousiaste ambassadeurs

Op basis van deze benadering is er een wervende vacaturetekst geschreven en geplaatst op de vacaturebank voor vrijwilligerswerk in Breda. Van de 15 reacties zijn er na een informatiebijeenkomst 12 enthousiaste mensen opgeleid door de brandweer en inmiddels aan de slag als Vrijwillig Ambassadeur Brandveilig Leven. Een team met een enorme diversiteit en een mix van jong en oud, man en vrouw, bestaande uit studenten, gepensioneerden, ondernemers en ervaringsdeskundigen.

Resultaat

In enkele bijeenkomsten met zowel het hele team ambassadeurs, als in kleine groepjes, is het plan van aanpak uitgewerkt en zijn taken en rollen onderling verdeeld. Er is een Facebookpagina gemaakt. Er is geïnventariseerd welke kennis de ambassadeurs nodig hebben. Zo heeft iedereen een cursus Brandveiligheid en een op maat gemaakte cursus presentatietechnieken gevolgd. Nu staat er een prachtig netwerk van Vrijwillig Ambassadeurs Brandveilig Leven in Breda dat de wijken ingaat en evenementen bezoekt om inwoners te informeren over brandveiligheid. De verwachting is dat dit netwerk zal groeien en dat steeds meer inwoners in Breda weten hoe ze brand kunnen voorkomen, vroegtijdig ontdekken en ontvluchten. Zie ook het promotiefilmpje:

Rol Breda Actief

Breda Actief heeft het team Brandveilig Leven Breda (gemeente en brandweer) begeleid in dit proces met heldere adviezen over het werken met vrijwilligers en het opzetten van een nieuwe vrijwilligersorganisatie. Door het aanreiken van de juiste handvatten werd de gekozen strategie in de praktijk gebracht. Onze adviseur Marije Dévény heeft enkele sessies begeleid en was een belangrijke sparringpartner voor de gemeente en de brandweer.

Ook advies van Breda Actief? Stuur een e-mail naar

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI