‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Het geeft veel voldoening om iets te kunnen betekenen voor een ander en dat gun ik iedereen.”

Miriam Haagh steunt de droom van Stichting de Regenboogboom

Geplaatst op 15-09-2015

Miriam Haagh, we kennen je in Breda vooral als wethouder. Maar je doet ook ander belangrijk werk.

“Klopt. Ik werk als vrijwilliger voor Stichting de Regenboogboom. Het is een Stichting die kinderen bezoekt met een levensbedreigende of levensbelemmerende ziekte of kinderen die ernstig trauma hebben opgelopen. Stichting de Regenboogboom leert kinderen en hun ouders om hun kracht terug te vinden in hun eigen droomwereld. Op die manier kunnen ze hun situatie beter aan en ook de zware behandelingen die daar bij komen kijken. Onze bezoekvrijwilligers gaan bij de kinderen langs om ze te helpen naar die droomwereld te komen. Daarnaast zijn er vrijwillige ambassadeurs die voorlichting geven en fondsenwerven en er zijn vrijwilligers die droomdekentjes voor de kinderen quilten.”

Hoe doen ze dat dan?

“Door liedjes en verhalen die erop gericht zijn de kinderen in hun fantasie mee te nemen. Daarnaast krijgen de kinderen een kristal die in het licht alle kleuren van de regenboog weerkaatst. Het is heel bijzonder om te zien dat de kinderen heel erg open staan voor hun fantasiewereld. Om een voorbeeld te geven: een meisje dat kaal was geworden door de behandelingen die ze had gehad, zag zichzelf in haar fantasie op een paard over het strand gaan. Ze ging zo op in haar droomwereld dat ze wind door haar haren voelde gaan en zei: ‘mijn haren zitten in de weg’. Ze kon helemaal zichzelf zijn, krachtig en niet zielig. De vrijwilligers leren de kinderen dat ze die fantasiewereld ook kunnen gebruiken als ze een zware behandeling moeten ondergaan in het ziekenhuis. Door daar naartoe te gaan in gedachten, kunnen ze bijvoorbeeld ook makkelijker stil liggen tijdens een mri-scan, eventueel met de kristal in hun hand.”

Hoe ben jij er toe gekomen om vrijwilliger te worden voor deze stichting?

“Ik maakte kennis met de stichting omdat mijn jongste zoon te vroeg geboren was. Hij heeft zijn eerste levensjaar in het ziekenhuis moeten doorbrengen. De eerste maanden lag hij in het Sophia Kinderziekenhuis en moest hij vechten voor zijn leven. Mijn man en ik mochten hem die eerste tijd maar een kwartier per dag vasthouden. Vrijwilligers van Stichting de Regenboogboom vroegen ons of ze een keer aanwezig mochten zijn als wij bij hem waren. In het begin leek het me onzin. Ik kon me niet voorstellen dat het voor zo’n jong kind iets zou kunnen doen. Maar later dacht ik: waarom ook niet? Het bijzondere was dat ik zelf heel erg ontspande dankzij het bezoek, de liedjes en verhalen. Als ouder heb je normaal grote zorgen over je kind in zo’n situatie en dat straal je dan ook uit. Omdat dit mij rust bracht, werd ook onze zoon rustiger. Zijn hartslag werd veel regelmatiger. Daarnaast hielpen de liedjes ook mijn oudste zoon die toen twee jaar was. In de liedjes gaat het ook over berenkracht. Hij leerde dat zijn kleine broertje, hoe ziek hij ook was, toch een berenkracht binnen in zich heeft, die hij nu weer moest terugvinden. Het gaf ons handvatten om met hem te kunnen praten over wat er aan de hand was. Ik zag ook wat de Regenboogboom deed voor de andere kinderen in het ziekenhuis en ik besloot dat ik zelf vrijwilliger zou worden, zodra het bij ons weer wat beter zou gaan.”

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger en hoe combineer je die met je drukke baan als wethouder?

“Ik werk ongeveer 80 uur per week, maar ook met weinig uren vrijwilligerswerk kun je veel voor een ander betekenen. Op dit moment ben ik ambassadeur. Ik geef voorlichting over de stichting en probeer grote sponsoren binnen te krijgen. De stichting is afhankelijk van giften. Er wordt veel gedoneerd door ouders en andere mensen die de stichting een warm hart toedragen, maar ook de steun van de bedrijven kunnen we niet missen. Ook coördineer ik het hardloopteam dat voor de Regenboogboom de Singeloop loopt. Haribo sponsort iedereen die voor De Regenboogboom wil lopen, dus alle Bredanaars die zich nog willen opgeven voor het hardloopteam Haribo-Regenboogboom zijn van harte welkom.”

Waarom is het voor jou zo belangrijk om ook vrijwilligerswerk te doen?

“Ik heb altijd al vrijwilligerswerk gedaan. Het verrijkt je eigen leven. Het brengt je zoveel als je vrijwilligerswerk doet waar je hart naar uit gaat. Dat kan het helpen van een ziek kind zijn, of juist iets heel anders, iets technisch of iets dat met communicatie te maken heeft. Ook dichtbij huis kun je iets doen, zoals het helpen op de school van je kind. Het geeft een mooi gevoel om iets te kunnen betekenen voor een ander en dat gun ik iedereen. Stichting de Regenboogboom is ook altijd op zoek naar vrijwilligers.”

 

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via  .

Wil je meelopen met de Singelloop voor Stichting de Regenboogboom? Geef je dan op voor het Haribo-Regenboogboom hardloopteam: .
Meer informatie over Stichting de Regenboogboom vind je op www.regenboogboom.nl.

Miriam is op Twitter te volgen via: @MiriamHaagh

 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI