‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Cultuurverschillen, eigen gedrag en (ver)oordelen

Cursus Interculturele Communicatie leerzaam en toepasbaar

Geplaatst op 19-11-2015

Vrijwilligers zijn mensen die zich met passie inzetten voor een ander en dit zo goed mogelijk willen doen. Vrijwilligerswerk doen voor en met verschillende mensen maakt dit werk extra leuk. En kan door de verschillen tegelijk ook lastig zijn. Hoe ga je als vrijwilliger het beste om met culturele verschillen? En hoe gedraag je je in bepaalde gesprekken met personen van verschillende culturen? Tijdens de cursus Interculturele Communicatie (gegeven door adviseur vrijwilligerswerk Corrie Marijnissen en externe collega Maya Butalid) kwamen deze onderwerpen uitvoerig aan bod. Daarbij is iedereen anders en heeft iedereen ook andere, vaak verrassende, ideeën en gedachtes.

Op 3 en 5 november gingen vrijwilligers aan de slag om te leren hoe je kunt kijken naar cultuurverschillen, eigen gedragingen en (ver)oordelen. Door middel van praktijksituaties, kregen zij inzicht in de achtergronden van culturen en hoe je daar op verschillende manieren mee om kunt gaan. Praktijk werd hiermee gekoppeld aan theorie. Tegen het einde van de cursus konden de cursisten elkaar prima tips geven voor de ingebrachte casussen.

Reacties na afloop

"Dit is een hele leuke cursus om te geven, het geeft mensen eye –openers, inzicht en handvatten. Het was een enthousiaste groep, die leergierig was", vertelt onze adviseur Corrie Marijnissen. Ook de deelnemers zijn enthousiast over de cursus: "Het fijne aan de cursus is dat het erg gericht is op de praktijk. Dit is erg leerzaam, want hierdoor kun je het meteen toepassen!" En: "Ik heb geleerd op welke manier je feedback moet geven aan personen uit andere culturen, hoe je bepaalde vragen kunt stellen en hoe je een gesprek een andere wending kunt geven."

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je het beste kan omgaan met verschillende culturen? Neem contact op met Corrie Marijnissen. Stuur haar een mail:  of bel naar 076-52 33 555.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI