‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Passie voor hun vrijwilligerswerk

De genomineerden vertellen vol passie over hun vrijwilligerswerk

Geplaatst op 02-12-2015

De genomineerden van de Chris van Faassen-penning 2015 zijn al een tijdje bekend. Om mee te krijgen wat het vrijwilligerswerk en de nominatie voor hen betekent, zijn wij bij alle genomineerden op bezoek geweest! Er was één ding dat bij iedereen met kop en staart boven hun verhaal uitstak: dat ze allemaal vol passie over hun vrijwilligerswerk vertellen.

Lieske van den Broek - Dirven

Lieske van den Broek - Dirven is bewoner en vrijwilliger in het ouderencomplex van Alleewonen“Met de kleine dingen die we organiseren en elkaar helpen waar nodig, proberen we de eenzaamheid bij ouderen te verminderen. In een ouderencomplex moet je er voor elkaar zijn. Ik weet uit ervaring hoe het is om eenzaam te zijn, dat niemand oor of oog voor je heeft. Het is belangrijk om die eenzaamheid weg te halen bij de bewoners door begrip te tonen en hen het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan. Tijdens een nieuwjaarsborrel met alle bewoners van het complex is het balletje gaan rollen. Laatst hebben we nog met z’n allen de bloembakken gevuld. Het is een rijkdom voor mij dat ik de bewoners zo kan helpen.”

“Degenen die mij genomineerd hebben wisten dat ik dit heel moeilijk zou vinden. Het is een schouderklopje en dat heeft iedereen op z’n tijd nodig. Ze konden het ook gewoon tegen me zeggen, maar ze doen het op deze manier. Toch vind ik het wel schitterend dat ze het gedaan hebben hoor. Als ik hem win, draag ik de penning op aan alle vrijwilligers!”

 

Leen de Bruijn

Leen de Bruijn is een drukbezette man als het om vrijwilligerswerk gaat. Hij is al meer dan 20 jaar bestuurslid bij de Wijkraad Heusdenhout en vrijwilliger bij de sjoelclub, Sinterklaascomité, Brandwondenstichting, is ook nog mantelzorger en helpt mensen met kleine dingen. “Met bijna alles wat er in de wijk Heusdenhout gebeurt, ben ik bezig. Ik vind het erg leuk om te doen. Regelmatig fiets ik door de wijk om te controleren of alle lantaarnpalen het nog doen. Ook bezorg ik de wijkkrant, die al meer dan 18 jaar bestaat, vier keer per jaar met nog elf andere bezorgers. Eén keer per jaar ga ik samen met de gemeente de wijk rond om te kijken wat we kunnen verbeteren. Iedere woensdagavond sjoel ik met de sjoelclub en dit is altijd super gezellig! Samen met mijn vrouw geven wij de leiding. Eén keer per jaar gaan we met de hele club, van ongeveer achttien man, uiteten. Het vrijwilligerswerk doe ik omdat ik niet achter de geraniums wil zitten, maar gewoon de straat op wil en met mensen in contact wil komen! Ik krijg er veel genoegdoening voor terug. De lachende gezichten van de kinderen tijdens de Sinterklaasviering zijn onbeschrijflijk! En de verbetering die je ziet als je in de wijk bezig bent is geweldig. De nominatie zie ik dan ook echt als waardering. Het vrijwilligerswerk ben ik nooit zat, maar toch houden we af en toe wel vakantie hoor!”

 

Corrie Jansen - van den Eijnden

Corrie Jansen - van den Eijnden was vrijwilliger bij Stichting Vrijwillige Hulpdienst Ulvenhout-Bavel. Zij is daar coördinator. “Bij mijn vrijwilligerswerk maak ik matches tussen hulpvragers en hulpverleners en nog andere zaken erbij. Van dit krijg ik een erg warm gevoel. Het geeft zo veel energie, dat zou een energiemaatschappij niet kunnen leveren! Dingen die ik heel belangrijk vindt is dat je ziet dat mensen echt geholpen worden. Sommige vrijwilligers kunnen mensen zo goed begeleiden en vaak vloeien er ook zulke mooie contacten uit. Het gevoel moet je gewoon beleven! Volgens anderen is mijn sterke kant dat ik best veel mensen ken en daardoor goede matches kan maken. Toen ik hoorde van de nominatie was ik hartstikke verbaasd! Persoonlijk zit ik niet op de waardering te wachten. Er zijn zoveel mensen die bezig zijn met, soms zelfs, veel belangrijkere dingen dan hetgeen wat ik doe. Ik vind het aller belangrijkste dat de nominatie een bijdrage zou leveren aan het stimuleren van mensen om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. En vind ik de Chris van Faassen-penning een goed iets voor vrijwilligers die nu niet genoemd worden, toch beseffen dat ze gewaardeerd worden. Dat vrijwilligerswerk zichtbaar wordt!”

 

Henk Klerkx

Henk Klerkx is al 40 jaar een man in de vrijwilligerswereld. Hij is vrijwilliger bij Tools to Work en SBC2000. Drie weekenden in de maand is hij bezig met zwemwedstrijden en staat hij als scheidsrechter aan het bad. Bij Tools to Work ben ik al weer 2,5 jaar werkzaam als vrijwilliger, begonnen als reparateur voor breimachines en , in verband met, pensionering van medewerkers gevraagd om administratief bezig te zijn met een aantal bijkomende werkzaamheden.

Bij Tools to Work zijn we samen aan het werk voor de projecten in de derde wereld. Voor een aantal vrijwilligers is het een opstap naar terugkeer in de werkmaatschappij. De passie voor de zwemsport kwam door mijn kinderen. Toen zij begonnen met zwemmen en de vereniging mensen vroegen om official te worden heb ik mij opgegeven en ben kort daarna ook voorzitter geworden. Ik werk met allerlei niveaus van het wedstrijdzwemmen, van de hele kleintjes, vanaf 6 jaar tot de senioren; bij senioren-masters zitten er zelfs zwemmers tussen van 85 jaar en ouder! Zonder vrijwilligers zou veel in de sportwereld niet kunnen. Het belangrijkste aan vrijwilligerswerk vind ik het helpen van mensen en dat je het met veel plezier doet. Ik geniet van alles wat erbij komt kijken: vrijwilliger zijn, de zaak draaiende houden en mensen gelukkig zien! De nominatie is echt een beloning, het schouderklopje dat je mensen soms moet geven!”

 

Helma du Pont

Helma du Pont is de oprichter van de website Steungezin.nl. Dit is een online platform waarop mensen met een laag inkomen een anoniem profiel hebben. Op dit profiel kunnen ze een oproepje plaatsen voor iets dat ze niet kunnen betalen. Inwoners van Breda die deze oproepjes lezen kunnen deze betalen via de website. “Alle financiële oproepjes zijn mogelijk, van huur tot schoolreis tot dierenartsrekening of waterkoker. Er zijn nu meer dan 250 profielen aangemeld. Iedereen kan naar dit platform komen om te zoeken naar oproepjes, het gaat erom dat je zelf kunt kiezen wie je wil helpen. De bedoeling daarmee is om samen op een persoonlijke manier de armoede tegen te gaan. Het is voor ons ook belangrijk om alle mensen aan te zetten tot burgerparticipatie en het versterken van sociale cohesie. We zijn heel trots op het feit dat er nu, na dik een jaar, al meer dan 225 matches zijn gemaakt. 225 mensen hebben dus een keer een medeburger in armoede geholpen, waarvan de oproepjes varieerden van 10 tot 375 euro. We krijgen enorm veel energie van de reacties die we krijgen van de mensen! De nominatie is nu ook hartstikke leuk en een hele eer. En ik was nooit zo ver gekomen zonder het team van vrijwilligers. Als ik de penning win, dan is hij ook zeker voor mijn collega’s!"

 

De vrijwilligers van Stichting Boerderij de Pekhoeve

Tot voor kort was de boerderij een plek die weinig aandacht kreeg, waar je door de verwilderde begroeiing in de tuin het pand niet meer zag. De Stichting Boerderij de Pekhoeve heeft de handschoen opgepakt om de boel te renoveren. “Met de stichting wilden we niet alleen de boerderij renoveren, maar ook een steentje bijdragen aan de omgeving rondom de boerderij. Met de gedachte:’ Als het voor het dorp is, moet het ook van het dorp zijn’, hebben we aan alle bewoners van Ulvenhout gevraagd om zich in te zetten. We hebben ervoor gezorgd dat iedereen op zijn eigen manier een bijdrage kon leveren. In arbeid of geld. Zo is eerst de tuin aangepakt en toen het pand. We zijn helemaal opnieuw begonnen! Zonder de mensen uit het dorp was het moeilijker en onbetaalbaar geweest. Dat je te horen krijgt dat je genomineerd bent voor de Chris van Faassen-penning is een mooie opsteker voor onze vrijwilligers. Een groep waar wij trots op zijn.”

 

De vrijwilligers van het Brakkenfestival

Het Brakkenfestival is een jaarlijks evenement voor alle kinderen in Breda. In 2016 is het al weer de 28e editie! Het zit nu al een aantal jaren in de Ijsbaan van Breda. Elk jaar vinden er 80 activiteiten plaats, en er zijn een hoop springkussens. “Iedereen is er welkom. Kinderen en vrijwilligers met en zonder beperking. De kinderen met een beperking, de pluskinderen, krijgen begeleiding van ervaren vrijwilligers. Alle kinderen voelen zich bij het Brakkenfestival lekker zichzelf en vrij en dat is fantastisch. We kijken naar wat wel kan en niet naar wat er niet kan. Omdat het Brakkenfestival zo maatschappelijk betrokken is, bereiken wij heel veel kinderen. En we willen het zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat ook ieder kind mee kan doen. Zonder al die helpende handen van de vrijwilligers zou het niet lukken. We krijgen tussen de 1500 en 1700 kinderen over de vloer en dan komt het organisatorische deel ook nog om de hoek kijken. Het familiegevoel bij ons is zo groot: Er is zelfs een opa die al jaren lang vrijwillig meehelpt, eerst gingen zijn kinderen naar het Brakkenfestival, en nu zijn kleinkinderen! Alle vrijwilligers die er staan doen het echt recht vanuit hun hart! Door het vrijwilligerswerk halen we ook mensen uit hun sociale isolement. Bij ons doe je er echt toe. Ook heerst er bij ons het Brakkenvirus, als je eenmaal meedraait wil je het nooit meer missen! De nominatie vinden we geweldig, echt geweldig. Eigenlijk is het een stukje beloning van al die jaren dat je er in geïnvesteerd hebt. Door de nominatie krijgen we ook veel publiciteit wat weer veel vrijwilligers en kinderen aantrekt. Het sociale aspect is zo belangrijk bij ons. Het Brakkenfestival is eigenlijk gewoon een warm bad voor kinderen en vrijwilligers.”

 

De vrijwilligers van Democratische School Libertad Breda

Democratische School Libertad Breda is een school voor natuurlijk leren, dat wil zeggen dat leerlingen hun eigen leerdoelen en programma bepalen. De vrijwilligersgroep bestaat uit vier begeleiders, waarvan één tevens coördinator is, de ouders van de leerlingen en de leerlingen zelf. “Samen doen we heel veel, maar we komen nog altijd handen te kort. Bijvoorbeeld als je iets wil organiseren met de hele groep. We zijn dan wel een erkende school, maar we krijgen geen subsidie van de overheid. De ouders dragen via het schoolgeld alle kosten. Onze leerlingen bepalen zelf wat ze willen doen en hoe ze naar hun doel streven. Wij regelen de docenten. Ook heeft elke leerling een eigen coach die samen met hem/haar de weg uitstippelt, waar de leerling leidend in is. Het belangrijkste vind ik dat onze leerlingen genoeg aandacht krijgen en dat ze serieus genomen worden, dat ze merken dat ze ertoe doen. Wij zijn vaak een uitkomst voor kinderen die op een reguliere school niet hun plekje kunnen vinden. Ouders zeggen dan ook vaak dat ze blij zijn dat hun kind weer goed in zijn/haar vel zit. De nominatie is hartstikke leuk. Voor de vrijwilligers betekent het dat ons werk gezien wordt en als team is het een enorme stimulans om er zo mee door te gaan!” Aldus Lieneke, de coördinator van de school. “Zonder de vrijwilligers zou de school er niet zijn en het is gewoon heel belangrijk voor ons. Op een normale school word ik niet blij en hier wel. Hier kan ik leren en zit ik een stuk lekkerder in mijn vel”, vertelt Timo, een leerling van de school.

 

De vrijwilligers van Mentorschap West-Brabant

De mentoren van Mentorschap West-Brabant zorgen voor mensen die zelf (deels)onbekwaam zijn om beslissingen te nemen op het gebied van zorg en welzijn. Elke mentor is benoemd door de rechtbank. “Ik vind het heel belangrijk in dit vrijwilligerswerk dat je goed met je cliënt communiceert. Wil en ik kennen elkaar nu zo’n twee jaar en het is geweldig hoe we met elkaar omgaan. Dit vrijwilligerswerk is gewoon echt nodig, want het is het belangrijkste dat de ouderen niet vereenzamen. Ik heb alle tijd van de wereld, maar sommige mentoren hebben hiernaast nog een baan! Als mentor moet je twee keer per jaar aanwezig zijn bij het MDO (MultiDisciplinair Overleg), waarbij je geïnformeerd wordt over het behandelplan en nieuwe medicijnen. En je doet natuurlijk van alles met je cliënt. Ik ga zelfs met Wil naar de stad om kleding te kopen! Overigens hoeft je dit niet te doen als mentor. Maar voor mij maakt het vrijwilligerswerk des te leuker. Ik was hartstikke verbaasd toen ik hoorde van de nominatie. Vrijwilliger ben je omdat je het leuk vind om te doen en omdat het nodig is. Moet je daar nu een penning voor krijgen? Dacht ik toen. Ik vind het goed dat de gemeente aandacht besteedt aan alle vrijwilligers en ik heb er nooit bij stilgestaan dat wij als mentoren daar ook bij horen.” Vertelt Martin, een van de mentoren, passievol. “Je mentor is iemand op wie je terug kan vallen, die je altijd helpt en op wie je kan vertrouwen. Als Martin komt is het altijd een feestje!”, zegt Wil, de cliënt van Martin.

 

De vrijwilligers van het Parkinson Café Breda

De vrijwilligers van het Parkinson Café Breda hebben de taak om de organisatie goed te laten verlopen. De vrijwilligersgroep bestaat uit een divers team van mantelzorgers en patiënten. “De kracht van het Parkinson Café Breda ligt echt bij de verschillende vrijwilligers. Zij organiseren samen bijeenkomsten voor iedereen die er interesse in heeft. Tijdens de bijeenkomsten vertellen deskundigen nieuwe dingen die er dan bekend zijn over de ziekte. En ook de vrijwilligers, waaronder ik zelf, leren er ontzettend veel van”, vertelt Dirk, een van de vrijwilligers. “We doen dit, omdat we willen dat mensen met informatie naar huis gaan waar ze ook echt iets aan hebben. Iedereen wil nuttig zijn in de maatschappij en wij krijgen er een goed gevoel van om op deze manier ons steentje bij te dragen. De nominatie vind ik een opsteker, een pluim,” zegt Lia, een andere vrijwilliger, enthousiast. “Voor het vrijwilligerswerk krijgen we veel dankbaarheid terug. Zelf ben ik een patiënt en ben ik er erg dankbaar voor dat ik iets voor andere patiënten kan betekenen. Ook ben ik dankbaar dat het Parkinson Café Breda bestaat, omdat ik zelf ook die zorg nodig heb!” Aldus Chris van Parkinson en vrijwilliger van het café.

 

De vrijwilligers van Welkomstcomité Asielzoekers Breda

Welkomstcomité Asielzoekers Breda helpt asielzoekers te integreren in de Nederlandse cultuur. Dit doen ze onder andere met ‘Welkomsttaal’ taalcursussen te geven, waar nu al meer dan 70 cursisten aan deelnemen. Dianne Kikstra van het Welkomstcomité is coördinator van de taallessen: “Deze mensen komen vanuit een land waar oorlog is naar een vrij, maar vreemd land. Wij proberen hen een veilige, warme plek te bieden. Als we de deuren open doen staan de asielzoekers te stralen. Het spreekt boekdelen hoe leuk ze samen met de lesstof bezig zijn. Iedere asielzoeker krijgt individueel en op niveau les en dit geeft veel voldoening. In de maatschappij gaat het tegenwoordig om de prestatie, maar hier kunnen de asielzoekers zich ontplooien en mens zijn. Om les te kunnen geven op niveau hebben we veel verschillende methoden en technieken die we vinden in boeken, in taal-apps en via internetprogramma's. Die boeken en computers hebben we nodig, maar daarvoor hebben we het geld niet. We zouden mensen extra aandacht kunnen geven, terwijl anderen efficiënt bezig zijn op de computer." "De 40 professionele vrijwilligers krijgen het gevoel dat ze iets doen wat ertoe doet”, zegt Jan Hopman van het Welkomstcomité Asielzoekers Breda. “Wij zijn er omdat we hoorden dat er veel behoefte was aan taalcursussen en een goede invulling van de dag." "De nominatie is een erkenning die wordt uitgedragen naar een breed publiek en de gemeente Breda”, zegt Dianne Kikstra. “Ik krijg erg veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. Iedereen is zó enthousiast, het is zo fijn om hier te werken!”, aldus één van de vrijwilligers. Een asielzoeker vertelt geëmotioneerd: “De docenten zijn heel belangrijk en nodig voor mijn leven hier. Ze doen hun best om ons les te geven. Ze hebben echt verandering in mijn leven gebracht.

"Het is goed dat de landelijke overheid nu ook heeft besloten dat alle asielzoekers recht hebben op taalonderwijs." Meld Dianne Kikstra. Lees hier meer.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI