‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Ruth Hoekstra, een sportcoach in hart en nieren

Wat doet een sportcoach bij Breda Actief zoal?

Geplaatst op 11-12-2017

Ruth Hoekstra is een van onze enthousiaste sportcoaches. Zij zet zich drie dagen in de week in om sport en beweging onder de aandacht te brengen bij Bredase kinderen. Dit doet ze onder andere met het project Cool2BFit en Sportkanjers en gymlessen op de basisscholen. Zij vertelt jou alles over haar ervaringen met het werken in de sportwereld!

Geen gymles is te veel!

“Ik werk drie dagen per week voor Breda Actief. Het grootste deel daarvan is in het onderwijs, met het geven van gymlessen in het basisonderwijs. Ik sta twee middagen op basisschool Nuts Boeimeer, waarbij ik de groepen 3 tot en met 6 met veel plezier gymles geef. Iedere woensdagochtend mag ik de kleuters van de Klokkebei in Ulvenhout lesgeven. Daarnaast ben ik dit schooljaar verantwoordelijk voor twee mooie projecten: Cool2BFit en Sportkanjers.

Cool2BFit

“Naast het geven van gymlessen werk ik mee als sportinstructeur aan het programma Cool2BFit. Dit is een programma voor kinderen met overgewicht. Het project is opgericht om het evenwicht tussen eten en bewegen weer gezond te krijgen, waarbij het veranderen van de levensstijl en het actief meedoen van ouders centraal staat. Het richt zich op schoolgaande kinderen in de leeftijd tussen 8 en 13 jaar. Het programma heeft vier pijlers: ouderparticipatie, beweging, voeding en voedingsgewoonten en gedragsverandering.

Wat het Cool2BFit programma zo krachtig maakt is de deskundige begeleiding van zowel een diëtist, een gezondheidspsycholoog, een kinderfysiotherapeut en een sportinstructeur. Vanuit al deze verschillende vakken worden de ouders/verzorgers en de kinderen op een positieve manier begeleid in het traject.

Ik verzorg het eerste half jaar één keer per week een sportles, waarbij in de eerste drie maanden twee keer per week. Daarnaast zorg ik ervoor dat de kinderen, die nog niet bij een vereniging zijn aangesloten, een proefles volgen bij een sport naar keuze en zich uiteindelijk ook aansluiten bij een vereniging. Na een half jaar bij mij te hebben gesport, krijgen de kinderen acht clinics bij drie verschillende verenigingen. De groep van de afgelopen editie, heeft clinics gehad bij de boksvereniging, badmintonvereniging en de karateschool.

Het is mooi om te zien dat de kinderen zich ontwikkelen op verschillende gebieden. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, het plezier in sporten wordt groter en hun conditie verbetert in korte tijd!”

Sportkanjers

“Sinds dit schooljaar mag ik het project Sportkanjers uitvoeren op basisscholen in Zuidwest. Sportkanjers is een project voor kinderen die ondersteuning nodig hebben op motorische gebied. Bij alle kinderen uit de onderbouw nemen we een beweegtest af, waarbij vier motorische vaardigheden worden getest. Hieruit komt de motorische leeftijd. Als het blijkt dat het kind onder het leeftijdsgemiddelde scoort, komt hij in aanmerking voor de sportkanjerlessen. Ik stem dit af hun met ouders en groepsleerkrachten. Met een groepje van ongeveer acht kinderen ga ik twaalf weken aan de slag.

Bij de eerste groep waarmee ik gestart ben, zijn we nu op de helft van de Sportkanjerlessen. Het is een heel dankbaar project. De kinderen zijn iedere week weer enthousiast om met mij te mogen gaan sporten. Plezier in de lessen staat natuurlijk voorop! Je kunt de kinderen extra aandacht geven door de kleine groepjes waarmee we werken. Je ziet ze in korte tijd al vooruit gaan op motorisch gebied en ze krijgen meer zelfvertrouwen met het uitvoeren van verschillende vaardigheden. Na twaalf Sportkanjerlessen voeren de kinderen nogmaals de beweegtest uit, om het resultaat zichtbaar te maken. Bij de laatste les mogen ook de ouders komen kijken om te zien wat een vooruitgang hun kind heeft gemaakt.”

Meer weten?

Nieuwsgierig naar het Cool2BFit programma? Kijk dan hier! Ben je een basisschool en benieuwd naar wat de sportcoaches voor jouw school kunnen betekenen? Lees hier meer over de mogelijkheden! Meer informatie over het project Sportkanjers lees je hier!

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI