‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Samen aan de slag met de nieuwe privacywet

125 Bredase vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen bereiden zich voor op de nieuwe AVG

Geplaatst op 18-04-2018

Op 25 mei 2018 wordt de nieuwe privacywetgeving van kracht. Aangezien ook verenigingen en stichtingen te maken krijgen met deze wet, organiseerde Breda Actief in samenwerking met MARK Advocaten en gefaciliteerd door de Vrijwilligersacademie, twee bijeenkomsten. Op Avans Hogeschool werden 170 bestuurders en coördinatoren van vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen voorbereid op de veranderingen die de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) met zich mee brengen.

“Elke vereniging of stichting krijgt me de nieuwe privacywet te maken. Zeker als je bijzondere persoonsgegevens vastlegt, of foto’s maakt die je vervolgens op social media zet. Aan de grote opkomst kun je zien dat Bredase vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen de nieuwe privacywet serieus nemen en hun organisatie goed voorbereiden op de invoering hiervan!” Aldus Dion Sillen, adviseur Breda Actief.

Themabijeenkomst

Op maandagavond 9 april vond de aftrap plaats. Tijdens deze themabijeenkomst gaf Jan van Gool van MARK Advocaten uitleg over de nieuwe privacywetgeving. Daarnaast nam hij stap voor stap door wat een vereniging of stichting moet doen om goed voorbereid te zijn voor de nieuwe wet. Vanaf 25 mei moet elke organisatie zich namelijk houden aan de nieuwe verordening. Dat geldt zowel voor het bewaren in digitale bestanden als in mappen op de plank. Ook deze laatste moeten voortaan veilig worden op geborgen zonder dat vreemden daar bij kunnen.

Werksessie

Een week later, op maandagavond 16 april, vond het vervolg op de themabijeenkomst plaats. Verdeeld over vier groepen gingen meer dan 145 aanwezigen aan de slag onder begeleiding van zeven adviseurs van Breda Actief. Aan de hand van een aantal opdrachten werd er stapsgewijs gewerkt aan het implementeren van de wet binnen hun organisatie. De vragen vloeiden rijkelijk en er werd hard gewerkt. Drie uur later verliet iedereen Avans Hogeschool tevreden: “Het leek heel moeilijk en ingewikkeld, maar het valt in de praktijk best mee. Vooral dankzij de goede uitleg en praktisch hulp!”

Vervolgtraject

Ook de organisaties die niet aanwezig waren tijdens deze twee bijeenkomsten kunnen rekenen op advies. Hier is een handig stappenplan te vinden, samen met alle presentaties en documenten die ook tijdens de themabijeenkomst en werksessie zijn gegeven. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om een afspraak te maken voor individuele begeleiding met een adviseur van Breda Actief, via of door te bellen met 076-52 33 555.


STAPPENPLAN

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI