‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Samen op weg naar breder naschools aanbod

Sportcoaches helpen de Liniedoorn naar zelfstandig organiseren van (sport)activiteiten

Geplaatst op 21-11-2017

Pleuni Rijvers en Obie Peersman, sportcoaches van Breda Actief, zijn sportpartners van basisschool de Liniedoorn. Op dit moment zijn er voor zowel de onderbouw als bovenbouw naschoolse activiteiten, maar na de kerstvakantie willen ze dit aanbod uitbreiden. Hierbij wil de Liniedoorn andere partijen, zoals sportverenigingen, betrekken.

“Ik ben bij de Liniedoorn betrokken als schoolsportcoach. Ze willen naschools aanbod creëren, in de vorm van een verlengde schooldag, om ervoor te zorgen dat kinderen meer te doen hebben buiten schooltijd. Daarbij laten we de kinderen in contact komen met verschillende activiteiten en willen we ervoor zorgen dat meer kinderen structureel gaan sporten,” vertelt sportcoach Pleuni.

Huidig aanbod

In het kader van naschoolse sportactiviteiten draait Pleuni het gehele schooljaar het project ‘Jongeren in Beweging’ (JIB) bij de bovenbouw. Binnen dit project werkt Breda Actief samen met Deltalent om de beweging bij jongeren te stimuleren. Dit doen zij door middel van diverse sportclinics op scholen.

Obie verzorgt voor de onderbouw een naschoolse gymactiviteit voor de groepen 1 tot en met 3. “De afgelopen twee dinsdagen heb ik de naschoolse sport op de Liniedoorn gedraaid. Er komen gemiddeld 22 kinderen van 14.45 tot 15.45 uur gymmen. Ik zorg voor verschillende sportactiviteiten, zoals mikken, balanceren, tikspellen etc.. Hierbij laat ik ze vrij kiezen welke spellen ze willen doen. De kinderen die het nog spannend vinden om met zoveel tegelijkertijd te sporten, begeleid ik gedurende het uur. Na twee keer sporten heeft vrijwel iedereen zijn/haar draai gevonden en doet lekker mee!” vertelt sportcoach Obie.

Ontwikkelingen

Na de kerstvakantie is er een nieuw blok, waarbij onze sportcoaches en de Liniedoorn andere partijen willen betrekken bij deze naschoolse activiteiten. “Dit moet nog vorm krijgen, maar ik ben met de Liniedoorn in gesprek hoe we dit gaan doen.” Aldus Pleuni over de ontwikkelingen. “Het doel is dat de basisschool in de toekomst zelfstandig de activiteiten gaat verzorgen. Waarbij ze het netwerk betrekken dat zij tijdens dit proces hebben opgebouwd rond de school. Tijdens dit proces leggen we de verantwoordelijkheid waar mogelijk steeds iets meer bij de Liniedoorn, waardoor de basisschool het naar verwachting over een jaar grotendeels zelfstandig kan organiseren.”

Meer informatie

De sportcoaches zijn bij vele Bredase basisscholen actief voor diverse activiteiten. Ben jij benieuwd wat zij voor jouw basisschool kunnen betekenen? Kijk dan hier!

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI