‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Scholieren maken kennis met maatschappelijke stage

Geplaatst op 28-09-2013

Meehelpen op een popfestival, een actie opzetten voor Serious Request, kerstversieringen knutselen of activiteiten met ouderen; er was keuze genoeg voor de scholieren die zich tijdens de MAS Ontmoeting 2013 in Podium Bloos oriënteerden op een maatschappelijke stage.

Ruim 750 middelbare scholieren van vijf scholen in de gemeente Breda konden afgelopen donderdag tijdens de MAS Ontmoeting kennismaken met 45 vrijwilligersorganisaties. Het was de derde keer dat Breda Actief en de gemeente Breda een dergelijke ontmoeting organiseerden. Scholieren van het Markenhage College, De Nassau, Graaf Engelbrecht, Orion Lyceum en het Michaël College deden inspiratie op voor hun maatschappelijke stage. 

Stagepleinen

Middelbare scholieren doen tijdens hun schoolcarrière dertig uur maatschappelijke stage. De MAS Ontmoeting helpt ze een goede, leerzame en hopelijk ook leuke stageplek te vinden. In een bruisend Podium Bloos vonden de scholieren hun weg op verschillende pleinen. Daar troffen ze bij het thema Zorg & Gezondheid bijvoorbeeld Amarant, St. Elisabeth en Thebe Thuiszorg. Voor cultuurliefhebbers was er het Kunst, Cultuur, Media & Evenementenplein met onder meer Popcorner Breda, Podium Bloos en Breda Barst.

Populair was ook het Sport & Recreatieplein, waar de scholieren kennis konden maken met bijvoorbeeld Scouting Murk Jansen Groep, schaatsvereniging Ballangrud en Breda Actief. In de sector Welzijn & Onderwijs waren organisaties zoals Stichting Info-Meer, WIJ en St. Jongerenwerk Prinsenbeek present. Scholieren die zich graag bezig houden met Natuur & Milieu, konden terecht bij het IVN en tenslotte konden deelnemers zich ook oriënteren op een maatschappelijke stage bij Goede doelen & Belangenbehartiging, zoals Serious Request, Opgeruimd Breda en Amnesty International.

Kennismaken met organisaties

In drie rondes trokken de scholieren voor een kennismaking met verschillende organisaties. Geheel vrijblijvend was het niet, vooraf moesten ze zelf een selectie maken: twee favoriete organisaties, een onverwachte keuze en één ontmoeting werd door het lot (een bingobal) bepaald. Het werd voor velen een inspirerende middag. Scholiere Pascalle Verwaters (16) van het Markenhage College: “Het is best leuk, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik dacht dat het saai zou zijn.” Voor Pascalle valt de keuze waarschijnlijk op een stage bij Thebe of Breda Actief. “Ik vind het leuk om iets te organiseren, en dan lijken dit me goede opties. Dat had ik zonder deze MAS Ontmoeting misschien helemaal niet bedacht.

Voor een organisatie als St. Elisabeth is de ontmoeting een uitgelezen kans om in contact te komen met jongeren. Adviseur Vrijwilligerswerk Judith van Midde: “Het is voor scholieren soms een grote stap om naar één van onze locaties te komen voor informatie. Hier spreken we ze zelf aan en komen ze erachter dat onze organisatie helemaal niet stoffig of saai is. Bij ons kunnen scholieren heel verschillende dingen doen, van wandelen en knutselen tot helpen met de maaltijd of koffie schenken. Het komt zelfs regelmatig voor dat scholieren na hun stage blijven als vrijwilliger.” 

Informele sfeer

Organisator Ellen Braspenning van Breda Actief kijkt tevreden terug: “We hebben weer veel enthousiaste leerlingen gezien. Soms hebben ze wat aansporing nodig, maar ze zijn echt geïnteresseerd en nemen de tijd om zich te oriënteren.” Ook de deelnemende organisaties kunnen tevreden zijn. Braspenning: “De MAS Ontmoeting is een leuke en laagdrempelige manier om met jongeren in contact te komen. Dat is lang niet altijd eenvoudig. Voor veel scholieren is de drempel om bij een organisatie aan te kloppen toch best hoog. Hier gaat dat heel informeel en in een prettige sfeer.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI