‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Sportieve Citytrainers gezocht!

“Je leert ook hoe je jezelf moet presenteren en dat is niet alleen nuttig bij een sportgroep!”

Geplaatst op 10-11-2015

Een voetbaltoernooi organiseren voor de buurt, meehelpen met de Koningsspelen op een basisschool, een dancebattle opzetten in het wijkcentrum. Citytrainers kunnen het allemaal! Breda Actief is op zoek naar sportieve jongeren vanaf 14 jaar die hun enthousiasme voor sport over willen brengen aan kinderen en andere jongeren. Jongens en meiden die hierin geïnteresseerd zijn, kunnen via de gratis opleiding van Breda Actief aan de slag gaan als Citytrainer voor hun buurt en wijk. Een Citytrainer organiseert eigen sportieve activiteiten of ondersteunt bij sportieve evenementen in de wijk.

De eerstvolgende opleiding Citytrainer gaat van start op 18 januari 2016. Projectleider Karin van Tilburg van Breda Actief: “De opleiding tot Citytrainer is een talentontwikkelingcursus die de jongeren in Breda kunnen volgen.” De opleiding bestaat uit zeven bijeenkomsten en vijftien uur stage. Het levert zowel de deelnemers zelf als de stad Breda veel positiefs op. Karin: “Iedere deelnemer krijgt eerst een kennismakingsgesprek waarin we samen het leerdoel formuleren. De een wil leren om voor een groep te spreken, de ander wil een evenement leren organiseren of didactische vaardigheden ontwikkelen. Het persoonlijke leerdoel van iedere deelnemer houden we tijdens alle bijeenkomsten voor ogen.

Aanrader

Tijdens de zeven weken komen diverse thema’s aan bod. Daan Bossché (16) volgt de opleiding als maatschappelijk stage. “Het is leuk om te leren hoe je les moet geven. Tijdens de eerste zeven bijeenkomsten hebben we diverse thema’s behandeld. Daarbij kregen we veel praktijkvoorbeelden. We bespraken met de groep hoe je bepaalde situaties het beste aan kunt pakken. Hoe je bijvoorbeeld reageert als mensen door je heen praten, maar ook hoe je mensen kunt helpen met oefeningen.” De opleiding vindt Daan een aanrader omdat je er op veel vlakken iets aan hebt: “Je leert ook hoe je jezelf moet presenteren en dat is niet alleen nuttig bij een sportgroep, maar ook op school als je presentaties moet geven bijvoorbeeld.

Positieve energie in de praktijk

Projectleider Karin is blij met het enthousiasme van de jongeren die de opleiding volgen: “Het is mooi om te zien wat een energie de jongeren krijgen.” Tijdens de vijftien stage-uren die ook horen bij de opleiding, kunnen ze die energie meteen positief inzetten. “Ze mogen zelf meedenken over waar ze stage willen lopen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en sportieve talenten en daar willen we graag gebruik van maken. Deze lichting Citytrainers gaat bijvoorbeeld stage lopen bij Teamplay@NAC, Circusschool Woenzini, Breda Archery en X-kids van Breda Actief.”

Sportambassadeur

Breda Actief vindt het belangrijk dat ook andere organisaties in Breda van de inzet van de Citytrainers kunnen profiteren. Karin: “De gecertificeerde Citytrainers kunnen straks bij evenementen worden ingezet om vrijwillig de sportieve activiteiten voor hun rekening te nemen of zelfstandig iets organiseren. Ze zijn de sportambassadeurs binnen hun wijk die met hun activiteiten de leefbaarheid en sociale samenhang in hun buurt vergroten. Breda Actief zal ze daarbij blijven ondersteunen met ideeën, materialen of promotie van hun evenementen.

Jongeren vanaf 14 jaar kunnen zich opgeven voor de Citytrainer opleiding die 18 januari 2016 van start gaat. 

Meer informatie & aanmelden

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI