‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Uniek en nieuw initiatief: Het Combilidmaatschap!

Geplaatst op 28-04-2017

We weten het allemaal. Bewegen is goed voor iedereen. Heel logisch dat sportclubs zich ook richten op 80-jarigen zou je zeggen. Toch blijkt dat in praktijk voor veel clubs helemaal niet aan de orde te zijn. Onder het mom ‘jong geleerd is oud gedaan’ ligt de focus veelal op jeugd en jong volwassenen. Zonde, want juist nu de vergrijzing in Nederland hard toeneemt, liggen er ontzettend veel kansen voor clubs!


Tijd voor actie

Willen kinderen bewegen dan kunnen ze in Breda kiezen uit wel 50 verschillende sporttakken. Voor 55-plussers daarentegen blijft de keuze beperkt tot één, misschien twee handenvol. Tijd voor actie, vond Ryan Angela, voorzitter van HSC Jeka. Al snel kwam hij op het idee om zoveel mogelijk clubs in Brabantpark/Heusdenhout te betrekken bij een nieuw project gericht op 55-plussers. Doel: 55-plussers uit de wijk in hun eigen buurt een gevarieerd beweegaanbod bieden en daarmee een ‘nieuwe’ doelgroep blijvend in beweging brengen.

Zeven clubs gaan samenwerken in Zuid Oost

Vorig jaar oktober kwamen vijf verenigingen (AV Sprint, SV Pallas, BHV Push, HSC Jeka, PCP) en 2 organisaties (PMC Heusdenhout en Breda Actief) bij elkaar om het idee van Ryan te bespreken. De grote vraag was of clubs het leuk vonden om samen een ‘combilidmaatschap’ op te zetten voor 55-plussers. Deze vraag werd met een volmondig ‘ja’ beantwoord. ‘Zoiets doe je niet met de verwachting dat je meteen 20 nieuwe leden hebt, maar als club willen we heel graag onze maatschappelijke rol pakken en zien we juist vele andere voordelen’, vertellen de clubs enthousiast.

 

Meer reuring én potentiële vrijwilligers

Voordelen voor de clubs zijn er in overvloed, ondanks dat het niet direct nieuwe leden oplevert. Zo hebben veel 55-plussers overdag tijd om te bewegen, waardoor je velden op andere tijdstippen kunt bezetten. Dat betekent meer drukte op je sportpark of in de sporthal, maar ook een aanbod voor iedereen van jong tot oud. Het biedt jeugdleden de mogelijkheid lid te blijven bij de club die van jongs af aan al in hun hart zit.

Bovendien is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers te betrekken bij je club én laat je als club zien maatschappelijk actief te zijn. Allemaal goed voor je uitstraling, imago en clubcultuur.

Pilot

Afgelopen najaar startte een pilot met wandeltrainingen, bean bag toss, walking football, schermen, fysiofit en hockey. Zo ontstond een leuk, gevarieerd 6-weeks programma. Dat bleek al snel een schot in de roos. Deelnemers waren niet op zoek naar één specifieke sport, wilden juist zoveel mogelijk variatie. ‘Ik vond het super om samen te bewegen en tegelijkertijd nieuwe mensen te leren kennen’. Ik wist helemaal niet dat al deze sportclubs in deze wijk zaten. Nu hebben we verschillende sporten en sportclubs leren kennen!’

 

Meer informatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw club of wijk? Neem dan contact op met jouw verenigingsadviseur of stuur een mail naar .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI