‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Vakantiegevoel midden in de stad

“We zijn een echte vriendenclub”

Geplaatst op 03-08-2017

Belcrum Beach bestaat nu al vijf jaar en is een begrip geworden in de stad. Ben en Richtje staan vaak vrijwillig achter de bar maar doen nog veel meer! Vol energie kunnen ze hun eigen ideeën kwijt en werken op een duurzame manier.

Ben en Richtje, jullie staan vaak achter de bar hier bij Belcrum Beach. Dat is dus een vrijwillige baan?

Ben: “Klopt. Ik draai twee bardiensten van 6 uur per week en daarnaast doe ik de drankinkoop en ik zit in de kerngroep, dat zijn de vrijwilligers die samen de grote lijnen uitzetten, nieuwe mensen inwerken en vergaderen over wat er moet gebeuren. We werken alleen maar met vrijwilligers. Alle evenementen die we organiseren zijn ook gratis.”
Richtje: “Ik draai de bardienst op zondag en zit net als Ben in de kerngroep. Toen ik drie jaar geleden voor het eerst bij Belcrum Beach kwam als bezoeker, leek het me meteen cool om hier achter de bar te staan. Voor mijn werk stond ik achter de bar in een verzorgingstehuis. Maar dat werk kostte me veel energie. Toen ik hier mocht beginnen, merkte ik dat ik juist energie kreeg van het werk. Dat is nog steeds zo.”

Ben, hoe ben jij hier terecht gekomen?

Ben: “Belcrum Beach is een initiatief van Stichting Braak. Een stichting die nuttige invulling creëert voor de vele braakliggende terreinen in Breda. Het bestaat nu 5 jaar. Een maat van mij heeft een klusbedrijf en hij was betrokken bij de bouw van Belcrum Beach. Ik deed al veel vrijwilligerswerk en het leek me leuk om te helpen. Het was vooral veel timmeren en zagen in het begin. Ik had nog niet echt binding met de locatie. Het was mooi om te zien hoe het toen via mond-tot-mondreclame langzaam drukker werd. De sfeer is altijd heel relaxed, iedereen heeft het vakantiegevoel. Ik vond het zo leuk dat ik ben gebleven. Mijn horecaervaring kwam goed van pas.”

Wat maakt het nog meer zo leuk om hier te werken?

Richtje: “We zijn met zo’n 70 vrijwilligers, die allemaal heel verschillend zijn. De jongste is 20 en de oudste is over de 60 jaar, van bijstandsmoeder tot directeur. Er zitten mensen bij die je normaal misschien niet zomaar zou ontmoeten, maar het zijn allemaal toffe, open minded mensen. Dat verruimt je blikveld.”
Ben: “We zijn een echte vriendenclub inderdaad. Daarnaast vind ik het leuk dat je hier met je eigen ideeën aan de slag kunt. Richtje geeft bijvoorbeeld de meditatielessen. Je gooit je idee in de groep en als de anderen enthousiast zijn, dan voer je het uit. Ik heb zelf bijvoorbeeld een haard gemaakt. Als het wat frisser wordt, komen de gasten graag hier zitten. We doen heel veel op een duurzame manier en maken veel spullen zelf van materialen die andere mensen of bedrijven over hebben.”

Is het vrijwilligerswerk goed te combineren met je normale baan?

Ben: “Ik werk bij een bedrijf dat voedingsverpakkingen maakt. Daar draai ik in het weekend twee lange diensten van 12 uur. Zo heb ik doordeweeks tijd genoeg om te doen wat ik leuk vindt. Voor mij is het dus goed te combineren, al kan ik in het weekend geen bardiensten draaien.”
Richtje: “Voor mijn baan moet ik flexibel inzetbaar zijn, daarom werk ik alleen op zondag. Je kunt zelf aangeven hoeveel en wanneer je kunt werken en dan passen we daar het rooster op aan. Als je bij ons vrijwilliger wordt, moet je minstens twee dagdelen per maand kunnen werken. Dat is voor de meeste mensen goed te doen, toch?”

Zoeken jullie nog mensen?

Ben: “Ja, we zijn altijd wel op zoek naar nieuwe vrijwilligers. We hebben mensen die de bar draaien, maar we hebben ook een tuinploeg en een bouwploeg. We hebben ook mensen die de evenementen organiseren en bedrijvenjutters, die bij bedrijven navraag doen of er spullen zijn die over zijn die we mogen gebruiken.”
Richtje: “Het is natuurlijk niet alleen maar drank verkopen als je een bardienst draait. Het is ook opruimen, wc’s schrobben, de parasols buiten zetten en prullenbakken legen, haha.”

Wil je aan de slag als vrijwilliger bij Belcrum Beach? Mail dan naar info@belcrumbeach.nl

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI