‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Vinden en gevonden worden bij het Tweede Bredaas Café Vrijwilligerswerk

Geplaatst op 09-11-2014

De Rooi Pannen aan de Tuinzigtlaan was woensdagmiddag en – avond 12 november veranderd in een sfeervol café, en wel het Tweede Bredaas Café Vrijwilligerswerk. Studenten van deze Middelbare Hotelvakschool stelden zich gastvrij op en sloofden zich uit om te zorgen dat de 34 deelnemende vrijwilligersorganisaties uit verschillende sectoren en de honderd toegestroomde bezoekers zich welkom voelden.

Op verzoek van de vrijwilligersorganisaties organiseerde wij dit tweede Bredaas Café Vrijwilligerswerk rond het thema ‘vinden en binden van vrijwilligers’. Want hoewel organisaties en vrijwilligers elkaar via www.NLvoorelkaar.nl kunnen vinden, gaat er niets boven elkaar ontmoeten. Ook Stichting Elisabeth, Stichting Mentorschap West-Brabant en Stichting Tientjes zaten in de organisatie. Miriam Haagh, Wethouder Zorg, Welzijn, Onderwijs en Wijkontwikkeling, benadrukte tijdens een toespraak dat vrijwilligerswerk onbetaald maar onbetaalbaar is.

Echte ontmoetingen

Voor mensen die altijd van plan waren om vrijwillig iets leuks te gaan doen, was het Bredaas Café Vrijwilligerswerk een kans om organisaties in het echt te ontmoeten. Een van de bezoekers, Jeroen de Klerk uit Breda, zegt daarover: “Ik ben ook naar het vorige café geweest. Dit is een mooi vervolg. Vooral als je je wilt oriënteren en nieuwe mensen wilt leren kennen, zónder dat je met iedereen een afspraak moet maken. Ik heb vooraf al gekeken wat me leuk leek en die organisaties geselecteerd, dat maakt het gesprek makkelijker. Het is een echte marktplaats met veel persoonlijk contact.” Een andere bezoeker: “Je wordt er vrolijk van om zo geactiveerd te worden.” Elke deelnemende vrijwilligersorganisatie heeft tijdens het café met tien à twintig vrijwilligers met zeer verschillende achtergronden gesproken.

Ludieke acties

Om bezoekers te helpen om tijdens dit café vooral vragen te stellen om zo hun perfecte vacature te vinden, besteedden de organisaties veel aandacht aan ludieke acties. Zo liep er namens Stib een dame met een rollator, die bezoekers actief aansprak om iemand te vinden die haar kon helpen. Vincentius Vereniging Breda kleedde een paspop aan met kleding uit de eigen kringloopwinkel en liep gearmd met deze Vincentiusdame door het café om nieuwe vrienden en vriendinnen te vinden. Alle ludieke acties lieten bezoekers beleven hoe leuk het is om vrijwillig actief te zijn in welke sector dan ook.

Deelnemers uit alle sectoren

Het was voor de Stichting Elisabeth, Stichting Mentorschap West-Brabant en Stichting Tientjes samen met Breda Actief niet moeilijk om vrijwilligersorganisaties te vinden om mee te doen aan het Tweede Bredaas Café Vrijwilligerswerk. Alle sectoren waren door de 34 organisaties vertegenwoordigd: sport en recreatie, natuur en milieu, kunst en cultuur, belangenbehartigers en goede doelen, zorg en welzijn, en onderwijs en educatie. Kinderboerderij Sik meldde in de evaluatie na afloop: “We hebben goede gesprekken gevoerd en zelf inspiratie opgedaan door het contact met andere organisaties.”

Volgend Bredaas Café Vrijwilligerswerk

In het voorjaar organiseert Breda Actief weer een nieuw Bredaas Café Vrijwilligerswerk. Hoe dit ingevuld gaat worden is weer afhankelijk van de nieuwe organisaties en behoeftes van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Enkele organisaties hebben al aangegeven dit mee te willen organiseren. Het is voor andere organisaties nog mogelijk om zich hiervoor ook bij Breda Actief aan te melden. Isabelle Leijser van Breda Actief zegt tot slot: "In de praktijk is het café een mooi podium voor je eigen organisatie als je het mee regelt."

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI