‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Voorkomen, ontdekken en vluchten

Geplaatst op 31-01-2017

De Ambassadeurs Brandveilig Leven zoeken vrijwilligers. Gerard is zo’n ambassadeur en hij legt uit wat dat precies inhoudt.

Gerard, jij bent een van de Ambassadeurs Brandveilig Leven. Wat houdt dat in?

“Wij maken bewoners bewust van de gevaren van brand. We informeren ze hoe ze brand kunnen voorkomen en ontdekken en hoe ze kunnen vluchten bij brand. We geven voorlichting op beurzen en bij woningbouwverenigingen, maar ook in verzorgingstehuizen, aan mantelzorgers en bij mensen thuis via huisbezoeken. Onze organisatie is een initiatief van de gemeente en de brandweer, maar we hebben het helemaal zelf opgezet.” 

Maaruh, zo vaak ontstaat er toch geen brand?

“Je denkt misschien dat het jou niet zomaar zal overkomen. Maar dat denkt je buurman ook. Toch zijn er jaarlijks zo’n 6000 woningbranden en tientallen dodelijke slachtoffers.” 

Hoe kunnen jullie voorkomen dat mensen slachtoffer worden van brand?

“We leggen ze uit waar ze op moeten letten en bij huisbezoeken lopen we samen met de bewoners met een checklist door het hele huis. De checklist begint al met de vraag of het huisnummer wel goed zichtbaar is. Als de brandweer komt en je huisnummer niet kan vinden, is dat al mis. Maar ook vragen over vluchtwegen, de meterkast, het gas, de cv-ketel, hoe je omgaat met elektriciteitssnoeren en laders. We lopen alles goed na.” 

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?

“Ik ben zelf elektrotechnicus geweest en heb ook installaties ontworpen waar brandveiligheid een belangrijke rol speelde. Inmiddels ben ik met pensioen en toen ik een oproepje zag staan dat er Ambassadeurs Brandveilig Leven gezocht werden, leek me dat een goede manier om mijn kennis toch op een goede manier in te zetten. Ik vind het leuk om te doen omdat ik zo op allerlei plaatsen kom. Mijn vrouw is een aantal jaren geleden overleden dus ik ben alleen, maar door zelf veel te ondernemen, kom ik onder de mensen.” 

De andere ambassadeurs, zijn dat ook allemaal gepensioneerden?

“Nee, we zijn een heel gemêleerd gezelschap van twaalf personen; een aantal gepensioneerden, maar ook studenten. Zes daarvan zijn actief met huisbezoeken en voorlichting geven en de anderen houden zich bezig met het uitbreiden van het netwerk en andere organisatorische taken. Je hoeft geen achtergrond te hebben in de techniek of in de brandveiligheid om je bij ons aan te sluiten.” 

Jullie zijn dus nog op zoek naar mensen?

“Dat klopt. Als je interesse hebt, dan krijg je een korte opleiding bij de brandweer en een opleiding presentatietechniek. De tijd die je erin steekt en wat je precies voor ons wilt doen, dat bepaal je zelf. Ik heb doordeweeks meer tijd dan iemand die werkt, maar in de zomermaanden ga ik vier maanden op pad om te kajakken. Dat geef ik duidelijk aan en dan wordt daar rekening mee gehouden.” 

Waar kunnen mensen zich aanmelden als ze vrijwilliger willen worden?

“Ze kunnen zich aanmelden kan via . Elk kwartaal komen we bij elkaar in de brandweerkazerne voor overleg.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI