‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Vrijwillig aan het werk bij For You

Geplaatst op 15-05-2017

Bij For You en het TekstielAtelier in de Mauritsstraat werken veel verschillende vrijwilligers. Mensen die naast hun werk nog iets anders willen doen, mensen met een WMO-indicatie en mensen die via GGz als vrijwilliger aan de slag zijn. Zij zijn door psychische problemen nog niet klaar voor de arbeidsmarkt, maar willen wel graag ervaring op doen en lekker bezig zijn.


Mariëlle werkt een dagdeel per week bij For You naast haar parttime baan als Officemanager.
 

Mariëlle, hoe ben je als vrijwilliger bij For You begonnen?

“Ik ben gek op snuffelen in tweedehands winkeltjes en was daardoor bekend met For You. Toen mijn kinderen naar de middelbare school gingen, had ik wat meer tijd op maandag. Ik vroeg of ik iets kon betekenen voor For You. Ze waren blij verrast dat ik spontaan mijn hulp aanbood. In een eerste gesprek hebben we het gehad over wat ik zou kunnen en willen doen. Behalve de tweedehandswinkel is er ook het Tekstiel Atelier. Daar worden nieuwe spullen gemaakt van stoffen die we binnenkrijgen en kleding die niet verkocht is. Ik heb zelf ervaring met naaien, dus ook die taken kan ik doen, maar ik sta toch meestal in de winkel. 

Wat doe je zoal in de winkel?

“Samen met mijn collega’s zorg ik dat de winkel er netjes uitziet en we helpen de klanten. Het contact met verschillende mensen vind ik het leukst. Voor mijn werk ben ik officemanager voor een internationaal bedrijf en is het contact dat ik heb met mensen zakelijk, het verloopt vooral via telefoon en mail. Hier is het contact persoonlijker. Voor veel mensen is het een uitje om hier te komen snuffelen. Er worden ook door klanten onderling gezellige praatjes gemaakt. Soms denk ik weleens: we zouden hier een koffiehoekje moeten maken!” 

Waarom is jouw vrijwillige job zo leuk?

“Het is fijn om iets terug te doen voor de maatschappij en leuk om mensen blij te kunnen maken met onze spullen en kleding. Ook met de vrijwilligers onderling is het gezellig. Er wordt regelmatig iets leuks georganiseerd. Verder is het heel goed te combineren met mijn werk, omdat ik alleen op maandagmiddag hier werk.”

 

Inge heeft een WMO-indicatie, ze is bij TekstielAtelier terecht gekomen via trajectbegeleiding van GGz. Het werk heeft haar het vertrouwen gegeven om weer op zoek te gaan naar een baan. 

Inge, hoe ben jij als vrijwilliger begonnen bij het TekstielAtelier?

“Via trajectbegeleiding van GGz. Ik slaap erg slecht en voel me daarom overdag niet altijd goed. Hierdoor heb ik wat slechte ervaringen opgedaan bij eerdere werkgevers, waardoor mijn zelfvertrouwen omlaag ging. Bij het TekstielAtelier voelde ik me meteen op mijn gemak.” 

Vanaf de eerste dag?

“Ja. De eerste dag mocht ik de lappenkast opruimen met een andere vrijwilliger. Met haar had ik meteen een klik. Ze is nu na 3,5 jaar nog steeds één van mijn beste vriendinnen.” 

Wat doe je hier allemaal nog meer?

“Het eerste jaar deed ik vooral simpele werkzaamheden zoals opruimen, sieraden maken en uitzoeken van spullen. Maar ik zag iedereen hier aan de slag met de naaimachine en ik dacht: dat wil ik ook. Ik had nog geen ervaring met een naaimachine en heb het mezelf met hulp van mijn collega’s aangeleerd. Bij het TekstielAtelier maken we producten in opdracht zoals kussenslopen, kleden of leren schorten en op dit moment zijn we zelfs bezig met een kledinglijn voor een dj. Daarnaast zorg ik er ook nog voor dat de Facebookpagina actueel blijft.” 

Wat vindt je leuk aan het werk hier?

“Het biedt structuur en op dagen dat ik slecht heb geslapen hoef ik geen uitleg te geven. Natuurlijk leg ik wel verantwoording af en bel ik bijvoorbeeld dat ik wat later kom, maar de druk is hier minder hoog en mijn collega’s en begeleiders van het TekstielAtelier weten hoe het komt dat het even minder goed gaat. Ik kan hier mezelf zijn. De cultuur is heel sociaal. Als er iets is kan ik het bij mijn collega’s kwijt. Al is het geen betaalde baan. Ik voel me wel net zo betrokken en zet me voor 100% in op de dagen dat dat kan.”                              

Heeft het je zelfvertrouwen goed gedaan?

“Zeker. Ik ben nu zover dat ik aan het kijken ben naar een betaalde baan. Bij het TekstielAtelier kon ik langzaam mijn uren uitbreiden op basis van de draagkracht die ik had. Via trajectbegeleiding kan ik beroepskeuzetesten doen om erachter te komen wat ik wil. Het lijkt me leuk om bezig te blijven met het naaien van kleding en spullen.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI