‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Vrijwilligerstour 2015

Stadsbestuur op bezoek bij vrijwilligersorganisaties en initiatieven

Geplaatst op 15-12-2015

Op 11 december 2015 gingen wethouders en gemeenteraadsleden voor het vijfde jaar op een rij op tour langs vrijwilligersorganisaties in Breda en omgeving. Jaarlijks bezoeken zij een aantal vrijwilligersorganisaties en initiatieven om vrijwilligers te ontmoeten en persoonlijk hun waardering uit te spreken. Dit doen zij in het kader van de Nationale Vrijwilligersdag. Breda Actief is samen met gemeente Breda verantwoordelijk voor de organisatie, het programma en de contacten met de vrijwilligersorganisaties en initiatieven.

Persoonlijk bedanken

Vrijwillige inzet in Breda bloeit en is krachtig. Gemeente Breda en Breda Actief vinden het dan ook belangrijk om deze inzet op verschillende manieren te waarderen. Eén van die manieren is de vrijwilligerstour. Elk jaar bezoekt het stadsbestuur een aantal organisaties en initiatieven, zodat college- en raadsleden de vrijwilligers persoonlijk kunnen bedanken voor hun inzet. Daarnaast is het ook een goed moment om kennis te maken met en geïnspireerd te raken door nieuwe manieren om vrijwillige inzet te waarderen. Zo presenteerde dit jaar vier studenten van de NHTV een innovatief idee om de glimlachen die vrijwilligers creëren zichtbaar te maken: Share Your Smile.

Diversiteit

De vrijwilligerstour bracht het stadsbestuur naar verschillende vormen en sectoren.

  • De Bredase Kruidenakker kweekt kruiden op een unieke plek. Ze zijn lokale smaakmakers en een stadslandbouwproject voor en door Bredanaars. Een Stilteakkker en Bloemenakker zitten in de pen voor 2016, www.bredasekruidenakker.nl.
  • Stichting Sinterklaas Komité Breda (SSKB) is een stichting die erop gericht is om kinderen waarvan de ouders in financiële problemen zijn gekomen, uit hun sociale isolement te halen door allerlei sociale activiteiten aan te bieden, www.sskb.nl.
  • Stichting JARA stimuleert eigen kracht en onderlinge verbindingen van burgers in de vorm van training, begeleiding en mogelijkheden met een educatief of voorlichtend karakter, www.jaranu.com.
  • Het Klooster Breda, Schorsmolenstraat. De kern vormt een woon- en werkgemeenschap waar plek is voor de opvang en resocialisatie van mensen die dakloos zijn. Andere bedrijvigheden zijn: Appeltaart van Het Klooster, Labe-tassen, vergader- en gespreksruimtes, meditatieruimte en residentie circustheater, www.hetkloosterbreda.nl
  • Dorpsloop Teteringen, organiseert met 60 vrijwilligers de jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd voor volwassenen en kinderen in Teteringen op de laatste zondag van augustus, www.dorpsloop.nl
  • Harmonie Euphonia Teteringen, een harmonie met 100 leden van jong tot oud die de standaard concerten ingeruild heeft voor grootse moderne evenementen en marsmuziek grotendeels vervangen heeft door een mix van klassiek tot moderne muziek, www.harmonie-euphonia.info.

Share Your Smile

'Vrijwilligers lachen en laten mensen lachen, dat zouden we moeten laten zien!' Dat is de kern van een idee van een aantal studenten van de Performatory/NHTV. Dit idee werd voor de vrijwilligerstour gepresenteerd aan het stadsbestuur. De vrijwilligerstour was natuurlijk de uitgelezen kans om foto’s te verzamelen met lachende vrijwilligers! De studenten legden uit hoe deze foto’s simpel gedeeld en verzameld konden worden met de tag #shareyoursmile. Zij gaan hier verder mee aan de slag. De foto’s maken zij op ludieke wijze zichtbaar aan de stad. Zij kwamen op dit idee op een dag voor innovatie in het vrijwilligerswerk, georganiseerd door Breda Actief en de Drive In. Op twitter werd er tijdens de tour al veel gedeeld.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI