‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Vrijwilligerswerk doe je ook voor jezelf”

Chris brengt zijn wijk in beeld

Geplaatst op 30-06-2015

“Ik ben vrijwilliger bij Haagse Beemden Nieuws en doe daar werk als redacteur en fotograaf. Ik maak artikelen en foto’s. Het kost me gemiddeld zo’n twee uur per week om de artikelen uit te werken en daarnaast steek ik natuurlijk tijd in het bezoeken van activiteiten waar ik over schrijf. Vorige maand was het bijvoorbeeld Avondvierdaagse in de wijk, toen ben ik vier avonden op pad gegaan om foto’s te maken. Dat had ook op één avond gekund, maar ik vond het leuk en kende veel mensen die meeliepen.”

Je bent veruit de jongste in de redactie van Haagse Beemden Nieuws, hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik ben na het VWO begonnen aan een studie in Wageningen, maar dat bleek toch niet de juiste keuze. Toen ben ik gestopt. Ik ben gaan onderzoeken wat andere mogelijkheden zouden zijn. Omdat ik zowel schrijven als fotograferen heel leuk vind, kwam ik terecht bij aagse Beemden Nieuws. Door vrijwilligerswerk te doen kun je je heel goed oriënteren op wat je allemaal kunt doen later. Er zijn veel meer mogelijkheden als vrijwilliger dan alleen koffie schenken in het bejaardentehuis. Je kunt aan allerlei soorten werk proeven en als het uiteindelijk toch niet bevalt, dan stop je er weer mee. Het is een mooie manier om al een portfolio op te bouwen met werkervaring en het staat goed op mijn cv.”

Je vergadert hier met de redactie elke twee weken in sociaal cultureel centrum ’t Kraaienest?

“Dat klopt, we vergaderen in één van de zalen hierboven. Dan bespreken we berichten die zijn binnen gekomen en ideeën die we zelf hebben voor artikelen. We verdelen wie welke artikelen gaat maken. We hebben veel vrijheid om zelf onderwerpen aan te dragen.”

Dus als je nieuwsgierig bent naar iets wat gebeurt in de wijk, dan kun je er een kijkje gaan nemen!

“Ja, Haagse Beemden Nieuws is goed bekend, dus als journalist word ik snel welkom geheten om een kijkje achter de schermen te nemen. Zo was er laatst een open dag bij de waterzuiveringsinstallatie. Daar was ik erg benieuwd naar, dus daar heb ik een mooi artikel over gemaakt.”

Heeft het doen van vrijwilligerswerk jouw talenten verder ontwikkeld?

“Het heeft me geleerd om samen te werken met verschillende soorten mensen. Wat het schrijven betreft heb ik geleerd dat je je manier van schrijven moet aanpassen aan de regels van het medium, zodat het goed past bij de andere artikelen. Als fotograaf heb ik door mijn vrijwilligerswerk geleerd dat er verschil is tussen het maken van een mooie foto en een reportagefoto. Voor mijn hobby wil ik vooral mooie beelden maken, maar als je een foto maakt bij een artikel, dan moet de foto niet alleen maar mooi zijn, maar ook een goed totaalbeeld geven van waar het verhaal over gaat. Het moet een vertellende foto zijn.”

Het vrijwilligerswerk voor Haagse Beemden Nieuws is niet het enige wat je doet.

“Klopt, ik ben ook vrijwilliger bij kinderboerderij De Sik. Ik maak een website voor ze in een eenvoudig systeem, zodat ze het zelf ook kunnen bijhouden als ik volgend jaar weer ga studeren. Ik fotografeer voor ze en ik bied ze ondersteuning bij hun social media. Daarnaast heb ik een betaalde baan bij openbare scholengemeenschap Graaf Engelbrecht. Ik werk daar in de mediatheek en geef bijles aan leerlingen.”

En wat ga je volgend jaar studeren?

Business IT & Management bij Avans. In die opleiding komen een heleboel onderwerpen samen waar ik in geïnteresseerd ben.”

Zou je het andere jongeren aanraden om vrijwilligerswerk te doen?

“Zeker. Vrijwilligerswerk wil niet zeggen dat je het voor niets doet. Je doet het ook voor jezelf. Je leert je wereld beter kennen, je kunt jezelf ontwikkelen en je ontmoet nieuwe mensen.”

 

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via .

 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI