‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Vrijwilligerswerk doen vind ik een goede manier om aan je toekomst te werken”

Rick bouwt Breda Photo mee op

Geplaatst op 22-09-2016

Rick is vrijwilliger bij Breda Photo. Hij bouwt het evenement mee op. "Een mooie manier om Breda op cultureel vlak te leren kennen en om te ontdekken wat er allemaal wel niet georganiseerd wordt. Door daar aan bij te dragen, kan het ook blijven bestaan.”

Jullie zijn druk bezig hier…

“Klopt, we zijn de steigers aan het bouwen waar straks de foto’s opgehangen worden voor Breda Photo. Het festival gaat volgende week van start en deze week zijn we met ongeveer dertig vrijwilligers op verschillende locaties aan het opbouwen. Voor mij is het de eerste keer dat ik meehelp.”

Wat voor taken krijg je hier allemaal?

“Vandaag help ik met de opbouw. Dat betekent dat ik veel moet sjouwen en dat ik help bij het opzetten van de steigers. Twee weken geleden heb ik de presentatiemeubels voor de boeken geschuurd en geschilderd. Daarnaast doe ik nog grafische klussen voor Breda Photo, zoals het ontwerpen van de Facebookbanners en de T-shirts. Het is heel gevarieerd.”

Waarom heb je je aangemeld als vrijwilliger?

“Ik was al geïnteresseerd in Breda Photo en op de website zag ik dat ze met vrijwilligers werken. Toen heb ik een mail gestuurd om eens te informeren.”

Interesse in een evenement is één ding, maar jij wilde er meteen ook iets voor doen?

“Ja, ik heb ook twee jaar voor 3voor12 (website met lokale concertreviews) in Breda foto’s gemaakt en ik heb bij het Graphic Design Festival weleens vrijwilligerswerk gedaan. Verder ben ik op mijn zeventiende als vrijwilliger bij Mezz begonnen en heb ik daar nu een betaalde functie als bedrijfsleider. Ik werkte bij Mezz de afgelopen tijd veel met vrijwilligers, maar ik merkte dat ik zelf geen vrijwilligerswerk meer deed. Dat vond ik jammer en daarom heb ik me weer aangemeld.”

Waarom vind je het zo leuk om vrijwilligerswerk erbij te doen?

“Vrijwilligerswerk doen vind ik een goede manier om aan je toekomst te werken. Het kan een opstapje zijn naar betaald werk zoals bij mij het geval was. Ook kun je jezelf ontwikkelen, omdat je nieuwe dingen doet. Ik was bijvoorbeeld nooit zo goed in klussen, maar dat heb ik tijdens mijn vrijwilligerswerk wel ontwikkeld. Ik vind het leuk dat ik verschillende mensen leer kennen. Normaal heb je elke dag dezelfde collega’s om je heen en dezelfde vrienden en hier kom ik allerlei mensen tegen. Van een aannemer tot iemand die steigers levert of een kunstenaar die vertelt over zijn beeldhouwwerken. Samen dragen ze allemaal bij aan een mooi stuk cultuur.”

Een bijdrage leveren aan cultuur, is dat ook belangrijk voor jou?

“Zeker. Het is een mooie manier om Breda op cultureel vlak te leren kennen en om te ontdekken wat er allemaal wel niet georganiseerd wordt. Door daar aan bij te dragen, kan het ook blijven bestaan.”

Is je vrijwilligerswerk goed te combineren met je vaste baan?

“Bij Mezz werk ik vooral in de avonduren en overdag doe ik opdrachten als grafisch vormgever. Die tijd kan ik zelf indelen en dan is het goed te combineren. Bovendien zijn ze heel flexibel hier bij Breda Photo. Als je zegt dat je twintig dagen kunt helpen, dan is dat heel goed. Kun je maar twee dagen aanwezig zijn? Dan vinden ze dat ook helemaal prima.”

Wat heb je met fotografie?

“Ik heb communicatie en multimediadesign gestudeerd en fotografie is een onderdeel van die opleiding. We hebben met school ook Breda Photo bezocht en dat vond ik heel tof. De jaren daarna ben ik zelf gaan kijken. Natuurlijk heb ik wel die concertfotografie gedaan, maar ik ambieer het niet om fotograaf te worden. Ik hou van foto’s die de spanning opzoeken. Foto’s waarvan je denkt ‘waar kijk ik nou naar’, vreemde situaties. Dit jaar is er ook een fotograaf die vakantiefoto’s heeft gemaakt. Op deze foto’s heeft hij juist de vreemde aspecten vastgelegd.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI