‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Wat is er veel aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk!”

Mooie nieuwe verbindingen tijdens drukbezochte Dé Vrijwilligersmarkt Breda

Geplaatst op 30-09-2016

600 leerlingen, op zoek naar een maatschappelijke stage, en 400 nieuwe vrijwilligers stonden te poppelen om op 29 september Dé Vrijwilligersmarkt Breda te bezoeken. In de huiskamer van Breda, beter bekend als het Chassé Theater, werd iedereen warm onthaald door maar liefst 60 organisaties op zoek naar nieuwe vrijwillige toppers. Tijdens dit jaarlijks terugkerend evenement bracht Breda Actief vraag en aanbod op het gebied van vrijwillige inzet bij elkaar.

Muzikale opening

Dé Vrijwilligersmarkt Breda bestond uit vier rondes. Elke ronde werd getrakteerd op een muzikale opening van Chasing Beats van Popcorner in combinatie met dans en breakdance door jongeren van Djazzle, The Scene en een BMX stunt van 076 fietst. Jongeren van het Markenhage College pakten daarop spontaan hun skateboards en voegden daar nog een skatestunt aan toe.

“Ik had geen idee”

De middag ging om 12.30 uur van start met de eerste ronde scholieren. Deelnemende scholen dit jaar waren Graaf Engelbrecht, Orion Lyceum, Markenhage Collega en voor de eerste keer ook Bredero College, De Rotonde en International School Breda. Na de openingsact verspreid de groep zich al snel over de vele tafels waar de verschillende organisaties zichzelf presenteren. In eerste instantie lopen ze nog wat schuchter rond maar door de informele sfeer zie je dat de jongeren zich al snel op hun gemak voelen. Marieke, leerling van het Markenhage, is erg enthousiast over de markt: “Ik vond het erg leuk! Ik ben naar vier verschillende organisaties geweest. Van tevoren had ik nog geen idee wat ik leuk zou vinden. Het is dan ook erg fijn om rond te kunnen wandelen en even een praatje te maken. Ik heb mensen van organisaties gesproken die ik anders nooit had ontmoet”

“Taalles geven lijkt me wel wat”

Om half vier openen de deuren voor de laatste zogeheten ‘Open ronde’. In totaal vonden 400 bezoekers hun weg naar het Chassé Theater. Door de informele en gezellige sfeer was het makkelijk om het gesprek aan te knopen. Enkele reacties van de bezoekers: “Leuk! Lekker druk. Ik ben me nu aan het oriënteren en ik heb fijne gesprekken gevoerd. Iedereen is aardig en enthousiast. Ik denk dat ik zomaar leuk vrijwilligerswerk ga vinden!” Een ander: “Wij zijn net gepensioneerd en dan moet je natuurlijk nog wel actief blijven. Daarom zijn wij ons nu aan het oriënteren op vrijwilligerswerk. En wat is er veel aanbod. Taalles geven lijkt mij wel wat!” En: “Het is fantastisch. Ik kom tijd te kort. Zo leuk en goed georganiseerd. Ik loop helemaal te genieten.”

“Ik krijg er zoveel energie van”

Ook organisaties en scholen zijn enthousiast over de markt. Een reactie van één van de organisaties: “Ik kan het gewoon niet bijhouden! Ik heb al negen maatschappelijke stagiaires, drie leuke leerlingen van de Internationale school en vier geïnteresseerde vrijwilligers! Echt bizar. Het is geweldig en ik krijg er zoveel energie van. Ook fijn om kennis te maken met andere organisaties!”

Volgend jaar weer

Isabelle Leijser, adviseur vrijwillige inzet, over Dé Vrijwilligersmarkt Breda: “Wat we vaak hebben gehoord vanmiddag is dat mensen zo verbaasd zijn over het grote aanbod van verschillende soorten vrijwilligerswerk zowel jong als ouder. Ook gaven zij aan dat anderhalf uur eigenlijk te kort was. Iets wat we zeker meenemen in de doorontwikkeling van de markt. Tijdens Dé Vrijwilligersmarkt Breda werden veel nieuwe contacten gelegd tussen nieuwe vrijwilligers, maatschappelijke stagiaires en organisaties maar ook zeker tussen organisaties onderling zoals bijvoorbeeld een Sinterklaascommissie die een samenwerking aangaat met Kinderboerderij De Sik. Wat ons betreft was het een enorm geslaagde middag. We kijken nu al uit naar de volgende editie waar we opnieuw voor verbinding zullen zorgen tussen het maatschappelijke veld en de Bredanaars!”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI