‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“We willen dat vrijwilligers zich verbonden voelen, niet gebonden”

Succesvolle samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers

Geplaatst op 31-03-2016

Wat een mooi succesverhaal! Bij Breedonk, locatie Molenstaete werken vrijwilligers en beroepskrachten op een prettige manier samen. Lees het inspirerende verhaal van Isolde en Anky.

Anky Poncin : coördinator vrijwilligers
Isolde Fluitsma: sinds 2 jaar vrijwilliger

Hoe ben je hier terecht gekomen als vrijwilliger?

Isolde: "Ik heb hier met dames een keer gezongen voor bezoekers. Toen is het balletje gaan rollen. Anky schatte heel goed in dan ik op één van de woningen goed zou passen, en daar ben ik terecht gekomen."

De woningen van Molenstaete

Anky: "Er zijn hier onder andere 12 woningen met ieder 6 bewoners. Deze bewoners hebben allemaal dementie, gemengd van beginnende dementie tot ver gevorderde dementie en mannen en vrouwen wonen samen. Dat is een bewuste keuze. In iedere woning is een verzorgende aanwezig die alles doet: verzorgen, aan- en uit kleden, de maaltijden, activiteiten, medische verzorging, overleg met de familie en het bijhouden van het dossier: alles. Er zijn per woning zes verzorgenden die om toerbeurt aanwezig zijn. Zij worden ondersteund door een of meer vrijwilligers: Isolde is verbonden als gastvrouw aan een van onze woningen."

Het werk van Isolde

Isolde: "Ik ben er ongeveer twee dagdelen per week, dat hangt af of ik betaald werk heb. Ik kan hier ook, zonder afspraak, altijd binnen lopen. Ik doe er van alles: ik help bij de maaltijden, ik ga lekker naar buiten met bewoners en doe geheugenspelletjes. En wat heel belangrijk is en wat ik veel doe: ik zing samen, praat met ze, lees voor en luister vooral, dat is zo belangrijk! De bewoners vinden het fijn om van alles over vroeger te vertellen, ik luister en leer op mijn beurt weer heel veel van de bewoners." 

Grens tussen beroep- en vrijwilligerstaken

"Ik doe heel bewust geen zorgtaken: daar trek ik echt de grens. Die moest ik in het begin zelf aangeven. Nagels knippen, haren wassen, iemand eten geven met een slikprobleem, dat doe ik niet, dat doet de verzorgende die hier is. Ik maak niet schoon, maar ik help wel bij het voorbereiden en afruimen van de maaltijd, dus ik ruimde vaatwasser in en uit. Ik ben me van bewust dat ik de leuke dingen doe die een verzorger graag ook doet."

Anky: "Ja dat klopt. Maar de verzorgers zijn al heel blij dat het nu in ieder geval gebeurt: die persoonlijke aandacht, samen lezen, even naar buiten, een spelletje."

Verbonden

Anky: "De opzet van een woning is best intiem: het is een beetje als een gezin, kleinschalig en intiem." 
Isolde: "Samen met de verzorgende vorm ik echt een duo; dat is prettig! En vaak ben ik ook een luisterend oor voor de verzorgende, maar daar probeer ik wel heel integer in te zijn. Ik neem waar wat er gebeurt en dat deel ik, ik vorm geen oordeel. Anky: ja, dat doe je heel erg goed." 
Anky: "Ik hoorde laatst Marieke Bakker van Thebe iets moois zeggen: 'We willen dat vrijwilligers zich verbonden voelen, niet gebonden.' Dat is precies zoals ik het hier ook heel graag wil." 
Isolde: "Ik maak echt onderdeel uit van het team. Ik heb bijvoorbeeld veel contact met familie. Zo kom ik meer te weten over de bewoners en kan ik ze vertellen wat ik met de bewoners meemaak."

Groeiproces

Isolde: "Het is wel een groeiproces geweest van beiden kanten: vanuit de verzorgenden en vanuit de vrijwilligers. Dat er een fijne samenwerking is heeft ook veel te maken met hoe de verzorgers er zelf in staan. Vroeger stond niet iedereen er altijd evenveel voor open maar ik denk dat de verzorgers die nu in de woningen werken vrijwilligers zeer goed betrekken bij de zorg. Ik ben er trots op dat ik onderdeel ben van het zorgteam! Anky: mijn droom is dat onze vrijwilligers zich nog meer een team voelen, dus niet alleen met de verzorgers van hun woning maar ook met elkaar. Daar zijn we ook hard mee bezig: we organiseren bijvoorbeeld koffie & kennis en friet & film voor alle vrijwilligers. Ook een leuk idee: tapas & theater!"

Anky: "Mijn wens is dat elk team in de zorg zo open staat voor vrijwilligers."
Isolde: "Ja, en het zou fijn zijn als we meer samen ondernemen, met vrijwilligers én beroepskrachten!"

Isolde: "Ik neem veel waar bij de bewoners en heb ik wel ideeën. Ik vind het interessant om me erin te verdiepen en er van alles over dementie te lezen of op te zoeken op internet. Zo ben ik erachter gekomen dat muziek veel kan doen voor mensen met dementie; over stimulatie van de hersenen met muziek. Ik heb bijvoorbeeld gelezen en gezien dat voor sommige bewoners een koptelefoon voor het luisteren van muziek aangenaam kan zijn. Ik ben daar bescheiden in en als ik het een paar keer heb gevraagd of voorgelegd dan begin ik er niet meer over."

Tips voor andere organisaties

Isolde: "Heb binnen een zorgteam aandacht en oog voor je vrijwilligers. Heb meer aandacht voor elkaar als persoon."
Anky: "Denk niet in hokjes maar denk open, het is mensenwerk! En: vrijwilligers die het naar hun zin hebben zijn goede ambassadeurs voor je organisatie."

Rol Breda Actief

Anky: "Breda Actief hebben we nodig bij het werven van vrijwilligers. Mensen hebben best vaak interesse maar zodra ze horen dat het om mensen met dementie gaat dan haken ze af omdat ze bang zijn dat ze daar niets mee kunnen of omdat ze het eng vinden."
Isolde: "En dat is dus echt niet zo! Het is zo dankbaar en je kan nog zoveel voor en met deze mensen! Ik vergeet nooit dat ik met een meneer naar buiten ging voor een wandelingetje en daarna een kopje koffie. Toen ik hem terug bracht naar huis omhelsde hij mij: hij was zo dankbaar dat ik hem voor heel even zijn gevoel van vrijheid had terug gegeven! Dat is bijzonder waardevol." 
Anky: "Vrijwilligerswerk in de zorg is en blijft maatwerk; en dat maakt het ook zo leuk!"

Anky: "Verder heeft Breda Actief heel veel voor mij betekend. Zowel voor mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling, het heeft mij een groot netwerk opgeleverd. Medewerkers van Breda Actief zijn erg goed in het verbinden met mensen en organisaties. Ze luisteren goed, nemen de tijd en bieden maatwerk. Breda Actief heeft dus veel betekend in het werven van vrijwilligers maar daarnaast biedt het ook vrijwilligers van deBreedonk de kans om zich te ontwikkelen op het gebied van vrijwilligerswerk maar ook in hun persoonlijke ontwikkeling. Breda Actief voelt af en toe ook als een soort vangnet in mijn functie als enige Coordinator vrijwilligers binnen de organisatie. Voor stichting 9dagen20 is Breda Actief ook weer een partner om ons netwerk te vergroten, nieuwe inzichten te geven en kennis te vergaren."

Wil je meer handvatten over samenwerkingen tussn beroepskrachten en vrijwilligers? We kunnen je een cursus op maat aanbieden! Klik hier voor meer informatie. 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI