‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Wethouder Paul de Beer ‘gooit’ eerste Bredase Bean Bag Toss af

HSC Jeka draait eerste pilot als teamgenoot van #openclubsbreda bij deBreedonk

Geplaatst op 21-04-2016

Een unicum in Breda, overgevlogen uit Amerika: Bean Bag Toss. Een sport op maat gemaakt voor senioren. HSC Jeka introduceerde op 20 april de sport bij deBreedonk. Dit in samenwerking met het woon- zorgcentrum en Kellebeek College die stagiaires inzet. Een van de eerste pilots waarmee de club laat zien graag in te spelen op kansen die zich voordoen in hun omgeving. Deze samenwerking is gericht op het versterken van de doelgroep senioren met de sport als middel, waarbij de vereniging laat zien graag een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in Breda. Deze ‘drive’ is dan ook de reden dat ze als teamgenoot zijn aangesloten bij het project #openclubsbreda van Breda Actief. Wethouder Sport, Paul de Beer, verzorgde de letterlijke ‘afgooi’ van het project.

“We kunnen weer een nieuwe sport toevoegen aan het brede spectrum dat we al hebben: Bean Bag Toss. Ik vind het geweldig dat Jeka en het Kellebeek College dit organiseren voor ouderen. Het is belangrijk dat ze in beweging blijven op deze originele manier. Dat houdt je actief en gezond. En de bewoners, en ikzelf ook, vonden het vooral heel erg leuk. Ik hoop dat deze sport bij meer woon-zorgcentra een plekje krijgt.” Aldus Paul de Beer.

Bean Bag Toss

Bean Bag Toss is een variant op het bekende honkbalspel uit Amerika en wordt voornamelijk in woonzorgcentra gespeeld. Het is een bordspel waarbij deelnemers een bonenzak in een gat gooien en waar stoelen als honken dienen. De regels zijn eenvoudig en worden aan het vermogen van de deelnemers aangepast. De bewoners van deBreedonk reageerden erg enthousiast op de activiteit. Dat smaakte zeker naar meer. Anky Poncin vrijwilligerscoördinator van deBreedonk: “Door in dit project samen te werken met HSC Jeka dagen we onze bewoners op een leuke manier uit om in beweging te komen. Bewegen is een belangrijk onderdeel van gezond oud worden.” Ryan Angela, voorzitter HSC Jeka, over het eerste pilotproject: “Wij vinden het belangrijk om iets te doen voor de alle generaties in Breda, ook voor de ouderen. Wij willen iedereen een goed gevoel geven. Tijdens dit spel hebben we de ouderen zien opbloeien doordat ze weer actief deelnemen aan een activiteit en in contact komen met andere mensen. Erg mooi om te zien. Daar doe je het voor. Naast Bean Bag Toss starten we in de komende periode met meer activiteiten die aansluiten bij de Open Club gedachten. Zo organiseren we het EK Little League 2016, Brabant United, HSC Jeka Skiland Softbaltoernooi voor middelbare scholieren, willen we meer samenwerkingen aangaan met omliggende sportaanbieders en nog veel meer.”

Teamgenoot HSC Jeka

Met Bean Bag Toss draait HSC Jeka haar eerste pilot als teamgenoot binnen het project #openclubsbreda. De activiteit stimuleert namelijk zowel de maatschappelijke rol als de ondernemingsgeest van de vereniging. Een voorbeeld van een sportaanbieder die hun club openstelt ofwel een voorbeeld van hoe een Open Club een activiteit organiseert. Deze zogeheten ‘Open Clubs’ gebruiken de energie die sport losmaakt om verbindingen aan te gaan in de wijk. Breda Actief zet Open Club coaches in ter ondersteuning van sportclubs die kansen willen benutten in de maatschappij. Als expert op het gebied van sportvraagstukken, daagt de coach bestuurs- en kaderleden uit om te vertellen wat ze graag bij willen dragen aan de club. Vanuit deze kracht ontwikkelt de club een gezamenlijke visie, waarbij de coach fungeert als ‘aanjager’ en leden uitdaagt elkaar te betrekken bij de ontwikkeling van hun eigen vereniging.

Naast de rol als aanjager fungeert de coach ook als ‘verbinder’, tussen sportclubs en andere sectoren waarin de toekomstvisie van een club centraal staat bij het bundelen van elkaars krachten. Dit versterkt de rol en positie van de club als sportaanbieder, maar ook als spil in de omgeving van de club. Het komende halfjaar sluiten meer clubs aan bij #openclubsbreda en gaat Breda Actief op zoek naar meer projectpartners. Wil je meer weten over #openclubsbreda? Klik dan hier

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI