‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Yung Wa geeft zelfvertrouwen

“Vrijwilligerswerk doen is een manier om verbinding te leggen met anderen.”

Geplaatst op 25-04-2016

“Wing Chun is een kung fu-stijl. Het is een zelfverdedigingsport. Zelf doe ik het vanaf mijn twintigste. Ik heb een aantal jaren les gehad in Nederland en tijdens mijn wereldreis in Azië de kans gekregen om diverse meesters te ontmoeten. Zo heb ik verschillende stijlen leren kennen en daarmee mijn eigen variant op Wing Chun gecreëerd. In de lessen besteden we veel aandacht aan het winnen van spierkracht via techniek. Hierdoor is het ook uitermate geschikt voor vrouwen. Het verhaal gaat dat Wing Chun ook ontwikkeld is door een vrouw. Naast het fysieke, trainen we ook de geest via meditatie. Ik geef de lessen elke donderdagavond van 20:00 – 22:00 in Geeren-Noord, bij buurthuis Noorderlicht.”

En wat bijzonder is, je lessen zijn gratis!

“Dat klopt. Ik heb een baan als ICT’er en het geven van Wing Chun-les is mijn passie en hobby. Eerst gaf ik samen met mijn eerste leraar les aan een klein groepje vrienden, maar ik wil het graag groter aanpakken en meer mensen bereiken. Daarom heb ik besloten om de lessen beschikbaar te maken voor iedereen en met wat hulp hebben we een gymzaal geregeld. Het is voor mij belangrijk om iets terug te geven aan de wereld en de maatschappij. Op deze manier kan ik mensen helpen met hun zelfvertrouwen en ze leren tot rust te komen in lichaam en geest. Ook mensen die geen geld hebben om te sporten kunnen bij mij terecht. Het sluit mooi aan bij de boeddhistische leer.”

Ben jij een boeddhist?

“Ik vind het boeddhisme erg interessant. Tijdens mijn reizen door Azië heb ik veel tempels bezocht en heb ik ook drie maanden monnikentraining gehad. Het sluit aan bij het boeddhisme om niets terug te verlangen voor de dingen die je geeft. Door niet te hechten aan wat het je oplevert ben je als mens onafhankelijker en daar worden de lessen weer beter van.”

Je vraagt geen lesgeld, maar het voelt vast goed om anderen te kunnen helpen met wat je doet.

“Ja, het is heel leuk als je ziet dat mensen actief meedoen en steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Ik geef ook een paar mensen privéles. Het is de bedoeling dat zij in de toekomst zullen starten met lesgeven aan groepjes met kinderen. Voor kinderen die bijvoorbeeld gepest worden, kan het beoefenen van Wing Chun een goede manier zijn om te ervaren dat ze toch iets kunnen. Ze kunnen er hun weerbaarheid mee vergroten. Het geeft ze een andere, zelfverzekerde uitstraling, waardoor ze niet zo snel gepest zullen worden.”

Zou je het andere mensen aanraden om meer te doen als vrijwilliger?

“Als mens heb je zoveel kennis om te delen. Iedereen heeft wel een specialisme waar hij een ander mee kan helpen. Vrijwilligerswerk doen geeft jezelf en de ander een goed gevoel. Bovendien kan het heel goed werken voor mensen die eenzaam zijn. Het is een manier om verbinding te leggen met anderen en draagt bij aan een gelukkig bestaan.”

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwillige inzet of Wing Chun? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via  .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI