Stefan vocht terug en sport weer!

min leestijd
7844_stefanfoto.jpg

De kracht om opnieuw te beginnen

Stefan Verykokos (30) weet wat het is om opnieuw te moeten beginnen. Dat deed hij nadat een ernstig ongeluk ervoor zorgde dat hij in een rolstoel belandde en dat deed hij opnieuw toen hij van Griekenland naar Nederland verhuisde. Sporten geeft hem energie én het levert hem fijne sociale contacten op. Hij tafeltennist en sinds kort zit hij op Club Throw bij AV Sprint in Breda. Stefan woont nu twee jaar in Nederland. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Griekenland in de buurt van Athene. 

Leven op zijn kop

Het ongeluk zet heel zijn leven op zijn kop. Lopen kan hij niet meer, zijn lichaam heeft onherstelbare schade opgelopen. “Ik kreeg intensieve fysiotherapie om zo goed mogelijk de dagelijkse dingen weer te leren, van mezelf aankleden tot mijn bestek vasthouden.” In het begin hebben hij en zijn ouders nog de hoop dat er verbetering komt en dat hij weer zal lopen. Uiteindelijk beseft hij dat hij de situatie moet accepteren. De school waar hij zat is niet goed bereikbaar per rolstoel. Stefan moet daarom ook van school veranderen. Omdat hij sinds het ongeluk ook problemen heeft met de temperatuurregulering van zijn lichaam, heeft Stefan het tijdens de hete Griekse zomers zwaar. “Ik kon bijna niet naar buiten, want dan raakte ik oververhit. Ik zat altijd binnen bij de airco.” Ook is het land niet heel rolstoeltoegankelijk. “Hier in Nederland is alles plat en beter begaanbaar.” Het gezin besluit naar Nederland te verhuizen. Zijn vader blijft in Griekenland omdat hij daar zijn werk en de zorg voor de opa en oma van Stefan heeft.

rolstoeltraining.jpeg

Mensen leren kennen die je begrijpen

Opnieuw staat het leven van Stefan op z’n kop. Hij moet zijn sociale contacten opnieuw opbouwen en dat lukt onder andere door te gaan sporten. “Ik tafeltenniste al in Griekenland en dat ben ik hier ook gaan doen. Daar heb ik nieuwe vrienden leren kennen.” Ook volgt hij de rolstoeltraining van Uniek Sporten West Brabant. “Het is fijn om met mensen in contact te komen die begrijpen hoe het is om in een rolstoel te zitten. Je steekt veel van elkaar op.” Tijdens de rolstoeltraining worden er ook verschillende sporten gepresenteerd. Hierdoor maakt Stefan kennis met Club Throw: “Het leek me interessant. Ik ben filmpjes gaan kijken van de sport en het sprak me aan.”

Het draait om kracht

Club Throw is een gooisport, waarbij je een knots zo ver mogelijk weg moet werpen. Het is specifiek voor sporters met een beperking en bij wedstrijden wordt in de scoretelling rekening gehouden met de specifieke beperking van elke sporter. De ene sporter heeft een zwaardere beperking in de vingers en de armen dan de andere. Het is één van de vier gooisporten van de paralympische zomerspelen. Inmiddels is Stefan een aantal weken in training bij AV Sprint in Breda. De sport bevalt hem goed. “Het is leuk om te sporten en buiten de frisse lucht in te ademen. Bij tafeltennis draait het meer om reflex en snelheid, bij Club Throw om kracht. We starten de les altijd met een opwarming, daarna doen we krachtoefeningen met de fitness apparaten, we trainen onze techniek en daarna gaan we naar buiten om te gooien.” Hij traint nu samen met Jeanet. “Dat is gezellig, maar het zou leuk zijn als de groep nog wat groter werd en meer mensen de sport weten te vinden.”

desire-1.png

Kom ook in beweging!

Ben jij ook op zoek naar een sport die bij jou past of zou je eens een les Club Throw willen proberen?

Neem contact op met collega Desirée, zij heeft antwoord op al je vragen! 

Mail naar : westbrabant@unieksporten.nl