Sporten op school

Breda Actief wil een kwaliteitsimpuls geven aan het bewegen op en rond de school. Dit doen we op basisscholen door het inzetten van sportcoaches. De sportcoaches bieden ondersteuning aan groepsleerkrachten tijdens de gymlessen en voeren diverse sportstimulerende projecten uit.

 

ba-schoolsport-header..png
beweegvisual-beweegrichtlijnen-jeugd-en-volwassenen.jpg

Beweegaanpak

Breda Actief staat voor een leven lang bewegen voor alle inwoners van Breda. We vinden het belangrijk dat alle kinderen genoeg bewegen volgens de beweegrichtlijn. Goed bewegingsonderwijs en sport- en beweegstimulering op en rond school, is daarbij heel belangrijk. 

We organiseren projecten en geven advies om ervoor te zorgen dat kinderen genoeg bewegen. We letten vooral op kinderen die wat extra hulp nodig hebben, en we kijken naar wat kinderen leuk vinden om te doen. Samen met de school proberen we het beste uit elk kind te halen.

Breda Actief kan daarnaast basisscholen ondersteunen bij de lessen bewegingsonderwijs, waardoor de kwaliteit wordt verbeterd en kinderen zich op een breder motorisch vlak ontwikkelen. Onze sportcoaches gebruiken het vakwerkplan van Breda Actief dat kan worden toegepast in beide lessen bewegingsonderwijs.

Wil je meer weten over ons bewegingsonderwijs? Klik dan op de knop hieronder voor meer informatie.

SPORTSTIMULERINGSPROJECTEN
SPORTKANJERS

Sportkanjers is een ondersteuningsprogramma bij de ontwikkeling van de motorische vaardigheden.

SPORTKANJERS
Citytrainer Junior

Een cursus voor leerlingen van groep 7/8 om binnen de eigen school spelactiviteiten te organiseren.

Citytrainer Junior
Sportroute

Klassen maken op een laagdrempelige manier zes weken lang kennis met een sport. Een project om de drempel richting een vereniging weg te nemen.

Sportroute
bannerfotosschoolsport.jpg

Advies

Onze schoolsportcoaches zijn er niet alleen om beweegingonderwijs en projecten uit te voeren. Ze denken ook mee en geven advies over zaken die spelen op en rond school betreft sportstimulering. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Leerlingvolgsysteem; de sportcoach geeft advies over verschillende leerlingvolgsystemen. En kan meedenken welk systeem voor jullie als school het meest passend is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het inzetten van de MQ-scan.
  • Inrichting schoolplein, speel- of gymzaal; bij nieuwbouw/verbouwing denken wij graag mee over de inrichting van het schoolplein, de speel- en/of gymzaal.
  • Integreren vakwerkplan; aan de hand van het vakwerkplan van Breda Actief kan de sportcoach samen met de groepsleerkrachten kijken naar een passende werkwijze voor het team. Denk hierbij aan een kleine bijscholing en/of een moment waarop groepsleerkrachten bij de sportcoach terecht kunnen met vragen over het vakwerkplan.
  • Gezonde School vignet bewegen en sport; het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen. De sportcoach kijkt samen met de projectgroep van school naar wat er nog nodig is om het vignet bewegen en sport te kunnen behalen en geeft hierin advies.
  • Sportdagen/Koningsspelen; samen met de projectgroep van de school denkt de sportcoach mee met voorbereidingen van een sportdag/Koningsspelen.

basisscholen

regulier onderwijs

Onze sportcoaches werken op verschillende scholen en begeleiden ook stagiares. We zijn er trots op dat we een erkend stageleerbedrijf zijn. Op onderstaande basisscholen in het reguliere onderwijs verzorgt/ondersteunt een sportcoach van Breda Actief de lessen bewegingsonderwijs en/of sportstimulering: 

 

NOORD-OOST NOORD-WEST ZUID-OOST ZUID-WEST
De Wisselaar De Horizon De Fontein Boeimeer
De Fontein De Griffioen De Tweesprong Internationale school Breda
John F. Kennedy De Werft De Weilust De eerste Rith
Okba Ibnoe Nafi De Hoogakker De Burchtgaarde Sinte Maerte
Rudolf Steiner Olympia De Klokkebei De Weerijs
De Spoorzoeker De Rietvink   De Boomgaard
De Liniedoorn Burgst   Avonturier
Helder Camara De Driezwing   De Parel
De Wegwijzer Kievitsloop    
St. Joseph De Wildert    
Teteringen      
specialheroes.jpg

Speciaal onderwijs

Breda Actief organiseert Special Heroes op scholen binnen het Speciaal Onderwijs. Dit is een sportstimuleringsprogramma waarmee kinderen kennis maken met allerlei sporten en ervaren hoe leuk het is om te sporten en bewegen! Op deze manier vinden we voor veel kinderen een passende sport op een passende plek.

sportspel_1601_proof.jpg

RIJKE SCHOOLDAG

Niet alle kinderen en jongeren groeien op in een omgeving die hun ontwikkeling optimaal ondersteunt. Daarom geven we met Rijke Schooldag in het primiar onderwijs een impuls, zodat alle leerlingen in Nederland zichzelf ten volle kunnen ontplooien. Ook in Breda krijgen kinderen een Rijke Schooldag!

Advies

Wij willen graag meedenken rondom vragen over sport en bewegen op school. Denk naast de reguliere bewegingslessen aan bijvoorbeeld de inrichting van het schoolplein, het opstellen van een vakwerkplan of het realiseren van een nieuwe gymzaal.