Inclusieve sportcultuur
We willen toch dat écht iedereen mee kan doen aan sport, want wie regelmatig beweegt en sport, voelt zich gelukkiger en geniet meer van het leven. Sport haalt mensen uit hun isolement en verbindt grote groepen. Sport bevordert een actieve gezonde leefstijl voor mensen mét en zonder beperking of chronische ziekte. Sport moet een plek zijn waar ook bijvoorbeeld ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ community én mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen. Iedereen moet kunnen meedoen en iedereen hoort erbij.
Samen sporten draagt bij aan langer, blijvend sporten en aan onderlinge ontmoeting. De sportclub is daarbij een van de steeds zeldzamere plekken waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en naar elkaar omkijken. Die infrastructuur van clubs is uniek in de wereld. Laten we er samen voor zorgen dat jouw sportclub ook inclusief is. Zodat iedere Bredanaar, ook voor wie deelnemen aan sport niet vanzelfsprekend is, kan sporten bij de club.
Om dit voor elkaar te krijgen, helpen we de club graag bij vragen over (het opzetten van) sporten voor mensen met een beperking, volwassen en seniorensport, diversiteit in de sport, LHBTIQ+ acceptatie in de sport, Gender- en seksediverse personen in de sport, sport voor kinderen en jongeren met een laag inkomen (i.s.m. het Jeugdfonds Sport en Cultuur Breda en onze sportcoaches) en anderstaligen en mensen met verschillende culturele achtergronden in de sport. Waar nodig betrekken we partners zoals Radar, Uniek Sporten, de bond of Centrum Veilige Sport Nederland
Dit kan je als sportclub doen:
- Zorgen voor sociaal veilige sportomgeving, zodat iedereen zich veilig voelt.
- Speciaal aanbod opzetten voor bepaalde doelgroepen. Zo hebben verschillende verenigingen een tak voor mensen met een beperking of bijvoorbeeld een statushouders team.
- Samenwerken met het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Zo kunnen kinderen met te weinig geld toch bij jouw sportclub komen bewegen.
- In gesprek gaan met maatschappelijk partners in de wijk om te kijken waar er nog sportbehoefte ligt en wat je daar als club aan kan doen.
- Meer bewustwording creëren bij leden over LHBTIQ+-acceptatie, bijvoorbeeld als het gaat om het maken van homograppen. Dat kan heel goed door hier met elkaar over in gesprek te gaan en acceptatie zichtbaar te maken. De John Blankenstein Foundation kan daar samen met Breda Actief bij helpen met tips en handvaten.