
Soms is een klein duwtje genoeg om samen grote sprongen te maken. Casper, vader van de 2,5-jarige Sara, vertelt hoe Peuterplezier hun actieve dochter hielp nieuwe dingen te ontdekken en plezier te beleven aan bewegen.
Lees verderNa een zware hartoperatie vond Karin haar kracht terug in de prikkelarme sportruimte van MyHealth. Geen muziek, minder mensen – precies wat ze nodig had om weer energie te krijgen en zich fit te voelen.
min leestijdKarin fitnesst bij sportschool MyHealth. Dat doet ze in de prikkelvrije ruimtes. Als hart- en vaatpatiënt is ze eerder vermoeid. Door zonder muziek en met minder mensen om haar heen te sporten, raakt ze minder snel vermoeid of overprikkeld. Naast het fitnessen wandelt en fietst ze graag buiten. Zo blijft ze gezond, voelt haar lijf soepel en krachtig en slaapt ze zelfs beter.
Op 44-jarige leeftijd kreeg Karin een acute aortadissectie, een scheur in de wand van de aorta. Ze werd met spoed geopereerd en kreeg een nieuwe hartklep en een stuk aortabuis. Haar herstel verliep goed en de artsen gaven aan dat haar lichaam in goede conditie was en sterk reageerde op de operatie. Dat gaf haar veel vertrouwen. Vastberaden om weer snel actief te zijn, begon ze met sporten onder begeleiding van het revalidatiecentrum. Uiteindelijk maakte ze de stap naar de sportschool, waar ze haar herstel verder voortzette.
Karin doet aan fitness in een prikkelarme sportruimte. Ze begint meestal met cardio, zoals fietsen of de loopband, gevolgd door krachtoefeningen. De ruimte is rustiger dan een gewone fitnesszaal: er is geen muziek, het is kleiner en er zijn minder mensen. je kunt je eigen oortjes in doen en naar je eigen muziek of een podcast luisteren.
Af en toe sport ze in een groepje, waarbij ze van tevoren aangeeft wat haar grenzen zijn. Ze heeft geleerd dat er altijd aanpassingen mogelijk zijn als iets (nog) niet lukt. "Van mijn huisarts heb ik geleerd om regie over mijzelf en mijn zorg te houden. Dat is belangrijk geweest voor mijn vertrouwen in mezelf en mijn lichaam."
Karin kiest bewust voor prikkelarm sporten omdat het haar helpt om zich beter te concentreren. In de sportruimte staat geen muziek aan en dat geeft haar rust. "Ik vind het prettig dat er geen muziek aanstaat en dat ik me kan focussen op waarvoor ik hier kom," legt ze uit.
Als hart- en vaatpatiënt raakt ze sneller vermoeid. Ze is daardoor minder gaan werken en merkt dat ze prikkels vaker vermijdt om energie te besparen. Prikkelarm sporten past daarom goed bij wat haar lichaam aankan.
Voor Karin was het opnieuw beginnen met bewegen en sporten na haar operatie niet echt spannend. Ze voelde zich serieus genomen door haar zorgverleners en had vertrouwen in haar herstel. Haar optimisme hielp daarbij. Wat ze wél lastig vond, was dat het herstel niet sneller ging. Dat leverde soms frustratie op, maar het hield haar niet tegen om door te zetten.
Karin sport vooral om gezond te blijven. Hoewel ze het fitnessen niet per se leuk vindt, merkt ze duidelijk verschil als ze het een tijd niet doet. Haar conditie gaat dan achteruit en ze wordt sneller moe. Als ze wel sport, slaapt ze beter en voelt haar lichaam soepeler. Naast fitness is ze ook graag buiten: ze houdt van fietsen en lange wandelingen maken.
Prikkelarm sporten kan ook prettig zijn voor mensen met autisme of voor mensen die herstellend zijn van een burnout. Eigenlijk voor iedereen die graag sport in een rustige omgeving, sneller vermoeid raakt door prikkels of makkelijk overprikkeld raakt.
Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Karin en wil je ook graag beginnen met sporten? Via de link hieronder kun je je laten adviseren door een van onze sportcoaches
Mocht je in de tussentijd nog vragen hebben neem dan vooral contact op met onze beweegcoach Joeri Bouwmeester.
Je kunt hem bereiken via Joeri.bouwmeester@breda-actief.nl of tel: 088 2501 336.